Anunțul decesului a fost făcut de agentul său, Belinda Wright, care l-a descris pe Coltrane drept untalent unic, care probabil că va fi amintit cel mai bine în deceniile următoare ca Hagrid din filmele Harry Potter, un rol care a adus bucurie copiilor și adulților din întreaga lume”.

Actorul scoțian l-a interpretat pe Rubeus Hagrid în cele șapte filme din seria “Harry Potter”. Robbie Coltrane a mai jucat în filme precum Message in a Bottle, From Hell, Ocean’s Twelve și două filme din seria “Bond”, GoldenEye și The World Is Not Enough, unde l-a interpretat pe agentului KGB, Valentin Dmitrovich Zukovsky.

A avut un succes considerabil în 1987 cu Tutti Frutti, serialul TV cu scenariu de John Byrne, câștigător al premiului Bafta.

Coltrane a câștigat premiul Bafta pentru “Cel mai bun actor” în 1994, 1995 și 1996 pentru rolul psihologul criminalist “Fitz” (Fitzgerald) în serialul “Cracker” al lui Jimmy McGovern. În anul 2006, a primit din partea Reginei Elisabeta a II-a Ordinul Imperiului Britanic, pentru serviciile aduse dramaturgiei.

Surse alternative: The Guardian, BBC

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday