Acord bilateral de susținere între Suedia și Marea Britanie, în cazul în care una dintre ele este atacată. Conform lui Boris Johnson, “Regatul Unit va oferi Suediei tot ce solicită”, inclusiv sprijin militar la nevoie.

Prim-miniștrii celor două țări au susținut o conferință de presă, la capătul unei vizite a lui Boris Johnson în Suedia, în anticiparea unei cereri de aderare la NATO din partea Stockholmului. 

Astfel, liderii au anunțat că a fost semnat un acord de protecție reciprocă în cazul unui atac militar asupra Suediei sau Marii Britanii. Boris Johnson spune că pactul ar putea însemna intensificarea schimbului de informații sau creșterea numărului de exerciții militare comune: “Ne va permite să împărtășim mai multe informații, să susținem mai multe exerciții militare și să dezvoltăm în continuare în comun noi tehnologie”.

Premierul britanic a adăugat, la insistențele reporterilor, că “în cazul unui dezastru sau al unui atac asupra Suediei, Regatul Unit ar veni în asistența Suediei cu orice i-ar cere”. A fost completat de premierul suedez, care spune că pactul ar putea include sprijin militar în vremuri de criză. Anterior, Johnson a declarat că Marea Britanie este dispusă să ofere sprijin similar și Finlandei, țară pe care urmează să o viziteze mâine. De altfel, Suedia și Finlanda sunt așteptate să anunțe zilele următoare dacă depun oficial cerere de aderare la NATO, având în vedere contextul tensionat cu Rusia. 

Analiștii BBC explică faptul că acordul semnat astăzi este o declarație politică a Regatul Unit că va veni în ajutorul forțelor armate ale Finlandei și ale Suediei dacă acestea sunt atacate. Premierul insistă că acesta este un angajament pe termen lung. Acest lucru înseamnă, conform BBC, că sprijinul Marii Britanii ar putea fi crucial în lunile următoare dacă Suedia și Finlanda solicită aderarea la NATO. Ar putea exista o perioadă dificilă dintre momentul aplicării și cel al aderării, care poate dura câteva luni, când niciuna dintre țări nu se bucură încă de garanția de securitate deplină pe care o poate oferi NATO.

Sursa: BBC 

Folosim cookies