Liderul fugar al grupării teroriste Stat Islamic (IS) a fost ucis într-o operațiune militară americană din nord-vestul Siriei, a declarat președintele Donald Trump, citat de BBC.

Vorbind de la Casa Albă, Donald Trump a anunțat că Abu Bakr al-Baghdadi a fost ucis într-o operațiune a Statelor Unite.

Declarația președintelui Statelor Unite:

Baghdadi a devenit important în 2014, când a anunțat crearea unui „califat” în zonele din Irak și Siria.

Gruparea Stat Islamic a efectuat o serie de atrocități care au avut ca rezultat mii de decese. Grupul jihadist a impus reguli severe celor aproape opt milioane de oameni din zonele aflate sub controlul său și a fost în spatele mai multor atacuri în orașe din întreaga lume. SUA au declarat „califatul” învins la începutul acestui an.

Cine a fost Abu Bakr al-Baghdadi?

Baghdadi, al cărui nume real era Ibrahim Awwad Ibrahim al-Badri, avea o reputație de tactician extrem de organizat și nemilos. El a fost descris ca fiind cel mai căutat om din lume.

S-a născut în apropiere de Samarra, la nord de Bagdad, în 1971, iar raportările sugerează că era cleric într-o moschee din oraș în jurul perioadei invaziei conduse de SUA, în 2003.

Unii cred că era deja jihadist în timpul guvernării fostului lider irakian Saddam Hussein. Alții sugerează că a fost radicalizat în perioada în care a fost ținut la Camp Bucca, o facilitate americană din sudul Irakului, unde mulți comandanți al-Qaeda erau reținuți.

Baghdadi a apărut în 2010 ca lider al unui grup umbrelă care a inclus al-Qaeda în Irak și a devenit important când militanții Statului Islamic au capturat orașul irakian Mosul în 2014, când a declarat crearea unui “califat”.

Aceasta a fost singura dată când Baghdadi a fost văzut în public. El a reapărut într-un videoclip lansat de Stat Islamic la începutul acestui an.

În octombrie 2011, SUA l-au desemnat oficial „terorist” și au oferit o recompensă de 10 milioane de dolari (5,8 milioane de lire sterline la acea vreme) pentru informațiile care duc la capturarea sau moartea sa. Aceasta a fost majorată la 25 milioane USD în 2017.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday