Ultimul senzor creat într-un laborator poate acționa pentru un an întreg cu doar o singură explozie de energie, printr-un fenomen numit efect tunel. Acest efect rezultă din capacitatea unui dispozitiv cuantic de a străbate o barieră de potențial la scară atomică. Aparatul creat din doar patru condensatoare și două tranzistoare poate funcționa pentru o perioadă prelungită de timp, cu ajutorul unui start de 50 de milioane de electroni. 

Aplicând regulile fizicii cuantice la cea mai mică scară atomică, cercetătorii au reușit să controleze fluxul de electroni de la o parte a circuitului la cealaltă. 

“Dacă vrei să traversezi un deal, trebuie să îl urci fizic. Efectul tunel este o trecere prin deal.” spune Shantanu Chakrabartty, inginer electric la Universitatea Washington din Saint Louis. Dealul la care cercetătorul face referire este, de fapt, o barieră cu o grosime de mai puțin de 100 de atomi. Prin crearea acestei barieri, fizicienii au putut incetini fluxul de electroni, menținând sistemul și dispozitivul stabil dar pornit. 

Rezultatul final al cercetătorilor este un dispozitiv ce ar putea fi folosit în monitorizarea nivelului de glucoză din sânge sau în măsurarea temperaturii pentru transporturile de vaccinuri, fără a avea nevoie de baterie. 

Sursă: Science Alert

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday