Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a dat asigurări, într-o emisiune la Antena 3, că niciun angajat din sistemul de sănătate nu va avea pierderi salariale ca urmare a adoptării de către Guvern, în 21 decembrie, a OUG 114 care modifică Codul Fiscal.

Am discutat pe câteva din prevederile OUG 114, prevederi care au ridicat temeri. Niciodată nu te gândești că legea nu este interpretată așa cum este scrisă. Am conchis că este nevoie de niște precizări pe care să le trimitem spitalelor, care să statueze exact cum se aplică această ordonanță. Nu este vorba de pierderi la venituri, ci de creșteri ale veniturilor personalului medical. Trebuie să recunoaștem că majorările salariale din sistemul sanitar au fost consistente. Niciun angajat din sistemul de sănătate nu va pierde la venituri, dimpotrivă, va avea câștiguri.”, a subliniat Pintea.

Despre „plățile informale” din spitale, ministrul a arătat că s-ar fi așteptat ca, odată cu creșterea nivelului salariilor, nivelul acestor plăți să scadă și ulterior să dispară: „Nu ne așteptăm să dispară dintr-o dată. Din păcate nu s-a întâmplat așa. Pacienții îmi scriu, îmi scriu aparținătorii, îmi scriu sume, proceduri. Poate că nu se cere direct, ci se așteaptă. Iar odată ce se oferă această plată informală, comportamentul se schimbă.

În discuția de astăzi cu cei de la sindicate le-am amintit că angajații sistemului au drepturi, dar au și obligații. Eu aștept ca, odată cu creșterea salariilor și a dotărilor, să crească calitatea actului medical. Aștept să ne schimbăm mentalitatea față de modul în care abordăm pacientul. Aștept să ne schimbăm atitudinea față de medici.”, a conchis ministrul Sănătății.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday