Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT), care a fost suspendată în 11 decembrie, a fost reluată miercuri. A fost prima întâlnire faţă în faţă între preşedintele Klaus Iohannis şi premierul Viorica Dăncilă, după ce liderul PSD Liviu Dragnea a cerut ordonanţa de urgenţă privind amnistia şi graţierea.

La sfârșitul ședinței CSAT, Iohannis a susținut o declarație de presă. Președintele a spus că în ședința au fost aprobate programele de înzestrare ale armatei.

Iohannis a vorbit și despre măsurile fiscale anunțate de Guvern. Președintele consideră că măsurile vor crea haos în economie și vor duce la creșterea prețurilor.

Acest proiect nu are o analiză la fundamentare. Vine cu idei nemaiauzite până acum. Aruncă în haos economia. Se prevede supraimpozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti mai mult pentru curent și gaz. Alt rezultat nu văd acum, fiindcă vorbim din punctul de vedere al oamenilor care se miră ce se întâmplă în acest guvern pesedist”, a precizat Iohannis.

Președintele a continuat tirul acuzațiilor la Guvernului. „Dacă PSD a anunțat că nu va introduce impozite și taxe și acum vine cu OUG intitulată fel de fel, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri acolo, este clar că există o problemă cu bugetul. Nu au bani, nu știu cum să facă rost de bani și inventează impozite și taxe”, a mai precizat șeful statului.

Principalele declarații ale Președintelui Iohannis:

CSAT, care s-a desfășurat în două zile, 11 și 19 decembrie. Am analizat și aprobat o serie de măsuri importante care privesc securitatea națională.

Prima chestiune pe care aș menționa-o este aprobarea planului de înzestrare a armatei României pentru 2019-2028. Proiectul a fost aprobat.

Programele de înzestrare care asigură interesele de securitate ale statului român se referă la autoturisme de teren blindate și neblindate, corveta multifuncțională, elicoptere.

Am aprobat forțele și mijloacele care se trimit în 2019 în misiuni și operații în afara statului român. Avem 1902 militari români care vor participa la misiuni și operații în afara statului român, mai mulți decât anul acesta, iar de la MAI pentru misiunile UE, OSC, NATO și ONU, vom avea în afară 759 de militari și polițiști.

Vom participa cu forțe și mijloace la operația NATO din Afganistan și vom menține contribuția națională la asigurarea prezenței NATO în Polonia.

În 2019, România va participa cu un detașament de elicoptere militare la misiunea ONU din Republica Mali.

În cadrul ședinței Consiliului, am aprobat conceptul de constituire a comandamentului corpului multinațional de Sud-Est. Am luat în discuție propunerile de buget prezentate de ministrul Finanțelor, pentru instituțiile din domeniul securității naționale, proiect care a fost avizat favorabil de CSAT.

În cadrul ședinței Consiliului, am aprobat conceptul de constituire a comandamentului corpului multinațional de Sud-Est. Am luat în discuție propunerile de buget prezentate de ministrul Finanțelor, pentru instituțiile din domeniul securității naționale, proiect care a fost avizat favorabil de CSAT.

Mă refer la o chestiune foarte serioasă și îngrijorătoare. Am aflat cu toții că Guvernul pregătește o OUG pentru a introduce noi taxe și impozite. Acest lucru mă duce cu gândul la o afirmație pe care a făcut-o dna prim-ministru în discursul după aprobarea Guvernului, discursul inaugural. Spunea: nu vom introduce noi impozite și taxe. Iată că introduce noi impozite. Această OUG nu a fost discutată cu partenerii din mediul economic.

Acest proiect nu are o analiză la fundamentare. Vine cu idei nemaiauzite până acum. Aruncă în haos economia.

Se prevede supra impozitarea companiilor din domeniul energetic. Singurul rezultat pe care putem să-l ghicim acum este că vom plăti mai mult pentru curent și gaz. Alt rezultat nu văd acum, fiindcă vorbim din punctul de vedere al oamenilor care se miră ce se întâmplă în acest guvern pesedist.

Am primit asigurări de la responsabili din domeniul telecomunicațiilor că vor fi afectați și ei și vom plăti mai mult pentru telefonie, internet. Ne așteptăm, pe scurt, ca toate să se scumpească.

Se introduc nenumărate modificări și schimbări, în ultimul moment, fără consultări și fără o dezbatere transparentă.

Se introduce un nou concept: taxa din lăcomie. Din lăcomia pesediștilor, de a lua bani mai mulți, pe care îi vor gestiona cum consideră. Aceste lucruri vor da peste cap toată economia și, mai grav, vor da peste cap bugetele tuturor românilor, fiindcă astfel de măsuri prost gândite, aduse în ultimul moment, vor fi suportate și plătite de oamenii de rând.

Acest lucru nu trebuie să se întâmple. Fac apel la Guvern să se răzgândească în privința acestei ordonanțe și după o analiză să revină cu o formă sustenabilă.

(Ați stabilit cu premierul Dăncilă ce veți face mâine?) Astăzi am stabilit ce v-am spus în CSAT. Am discutat despre ce a fost în CSAT pe ordinea zi. Vedem mâine. Aveți dvs. agenda ședinței de guvern, la noi nu a ajuns. Această ordonanță este o nouă dovadă… Nu există niciun anunț despre o ședință de guvern. Mie îmi place să am un plan, agendă, ca să știe toată lumea ce se întâmplă. Se pare că Guvernului nu-i place așa.

(ați discutat cu ministrul de Finanțe sau aveți informații legate de motivul pentru care a apărut această OUG?) Dacă PSD a anunțat că nu va introduce impozite și taxe și acum vine cu OUG intitulată fel de fel, fiindcă se amestecă fel de fel de lucruri acolo, este clar că există o problemă cu bugetul.

Cum altfel să ne explicăm că suntem la sfârșitul anului și nu avem proiect de buget? Guvernul a ales să ignore această prevedere legală, obligatorie. Nu au bani, nu știu cum să facă rost de bani și inventează impozite și taxe.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday