Klaus Iohannis a declarat, la ședința CSM, că procurorii și judecătorii au misiunea de a milita pentru stabilitatea actului de Justiție și de a reacționa împotriva atacurilor la adresa sistemului. De asemenea, a spus, despre ministrul Justiției, Tudorel Toader, că a avut altă treabă decât să onoreze bilanțul CSM.

Principalele declarații ale președintelui:

Rog sa continuati cu aceeași determinare. Sistemul reclamă cu tărie necesitatea consolidării independenței activității judecătorilor și a procurorilor.

Izolarea și divizarea magistraților nu duc la nimic productiv. În ce privește Justiția, CSM poate și trebuie să promoveze o viziune unitară și să fie un exemplu de unitate și efort comun.

Legislația penală și legile Justiției modificate în 2018 au fost contestate atât în interiorul sistemului, cât și de societatea civilă și de aliații externi. Forma finală a legilor Justiției, adoptate de Parlament, a făcut obiectul unor oponii extrem de critice ale Comsiei de la Veneția, iar Parlamentul European a adoptat și o rezoluție. Prin MCV, Guvernul are de îndeplinit noi condiționalități.

Toate acestea reprezintă premise mai mult decât îngrijorătoare. Aceste legi făcute strâmb au fost modificate. Incoerența față de legislație a continuat să genereze consecințe negative.

CSM trebuie să devină, pentru Parlament, un autentic partener de dialog, fiind autoritatea care exprimă vocea sistemului de Justiție.

Politicile publice ale Guvernului trebuie să fie elaborate în urma unor analize de impact, prin evaluarea riscurilor și a beneficiilor aduse de măsurile propuse și să fie conectate la realitățile sistemului judiciar.

Ministrul Justiției înțeleg că astăzi are altă treabă decât să vă onoreze bilanțul. Rolul României în UE trebuie să fie reflectate și în plan intern. În 2018, românii v-au fost alături și veți avea și în viitor un aliat în fiecare cetățean care își dorește un viitor mai bun, la baza căruia trebuie să stea o Justiție independentă.

Justiția este cea mai importantă redută împotriva arbtitrării puterilor.

Aveți misiunea de a milita pentru stabilitatea actului de Justiție și să reacționați împotriva atacurilor la adresa independenței procurorilor și a judecătorilor.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday