Klaus Iohannis a reacționat după ce Comisia Europeană a publicat un raport MCV critic la adresa României, iar Parlamentul European a adoptat o rezoluție privind statul de drept în România. Președintele a spus că raportul MCV „este un prim rezultat al guvernării Dragnea-Dăncilă. Au șters cu buretele tot efortul și tot rezultatul din cei 11 ani de când am aderat la UE și ne-am străduit, cu toții, să facem țara mai bună”.

Iohannis consideră că singurul obiectiv al guvernării Dragnea-Dăncilă este acela de a-l scăpa pe Liviu Dragnea de închisoare și dosare.

Principalele declarații ale președintelui Iohannis:

Aceste două chestiuni reprezintă într-adevăr două note foarte, foarte proaste pentru actuală guvernare Dragnea-Dăncilă. Această guvernare pe care o consider un accident al democrației românești. Și în rezoluția Parlamentului European, și în raportul MCV, apar cam aceleași lucruri. Românii, majoritatea românilor, și eu, și mulți alții, dorim să fim europeni, să construim o democrație solidă, transparentă pentru români. Din nefericire, acest accident al democrației, care este guvernarea Dragnea-Dăncilă are cu totul alte idei și încearcă să tragă țară înapoi. Aceste multiple schimbări au atras atenția în modul cel mai negativ. Aceste lucruri ne aduc deservicii majore și trebuie să observăm că, de exemplu, Dragnea, ca să folosesc o expresie mai „din Caragiale”: „și dă-i și luptă și dă-i și luptă”, cară valize, vorbește între uși, în spatele ușii și se luptă. Partea proastă este că se luptă cu România, nu pentru România. Despre doamna prim-ministru nu pot să zic că se luptă, ca să parafrazez o vorbă din bătrâni, țară arde și doamna Dăncilă se ascunde.

Observăm cu toții, și cred că observăm cu mare îngrijorare, că acești guvernanți se fac că plouă, cum se spune popular. Ei au alte preocupări și într-adevăr așa este. Singurul obiectiv al acestei guvernări este să-l scape pe Dragnea de închisoare și de dosare. Orice altceva pentru ei nu contează.

Este clar că dacă au singurul obiectiv să îl scape pe Dragnea de justiție, nu îi mai interesează nici Europa, nici România, nici românii, și este foarte trist acest lucru. Cele două documente ne spun, practic, că România s-a întors acolo unde a fost acum 11 ani, înainte de aderare. Ori așa ceva nu ne-am dori pentru România.

Iată un prim rezultat al acestei guvernări Dragnea-Dăncilă. Au șters cu buretele tot efortul și tot rezultatul din cei 11 ani de când am aderat la UE și ne-am străduit, cu toții, să facem țara mai bună. Iată că acest accident al democrației românești a reușit în timp record să anuleze aceste rezultate.

Nu va fi ușor deloc, sper să se trezească din ce în ce mai mulți politicieni din România la realitate, în special cei care sunt în Parlament, să tragă concluziile de rigoare și să acționeze.

Despre propunerea Florea la DNA și revocarea lui Lazăr. Le voi analiza cu mare atenție și în lumina acestor recomandări.

Nu am avut niciun dosar, toate s-au clasat și asta se numește că nu am avut un dosar. Am văzut că acest harnic Dragnea cu valizele lui, nici nu este original, el adună articole pe care dvs. le-ați scris pe parcursul campaniilor electorale. Aceste clasări nu s-au făcut fiindcă mă cunosc eu cu Lazăr, nu i-am cunoscut, nu am niciun fel de relație, avem relații instituționale. Eu știu foarte bine ce am făcut și la Primărie, și înainte de Primărie, și la Președinție. Nu am comis niciodată o ilegalitate sau o faptă penală, lucru care este la fel de adevărat și pentru soția mea Carmen.

Parcă acum câteva săptămâni se făcea mare tam-tam cu remanierea guvernamentală. Văd că au lăsat-o mai moale și acum se face cu țârâita, unul câte unul e convins să plece și e înlocuit cu cineva propus de partid. Se pare că voi primi două propuneri, dintre care una va fi analizată foarte repede, este vorba despre Afaceri Europene. Totuși, ne pregătim pentru a prelua la 1 decembrie Președinția UE și nu avem un ministru care gestionează afaceri”.

 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday