UPDATE: Jandarmeria Română a reacționat, într-un răspuns pentru Mediafax, la afirmațiile procurorului general al României, Augustin Lazăr: „În conformitate cu prevederile art. 7 alin. (4) din Legea nr. 182/2002 privind protecţia informaţiilor clasificate, completata si modificata prin pet. 1 al art. 51 din LEGEA nr. 255 din 19 iulie 2013 pentru punerea in aplicare a Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative care cuprind dispoziţii procesual penale, avand în vedere că accesul la informații clasificate ce constituie secret de stat, respectiv secret de serviciu este garantat, sub condiţia validării alegerii sau numirii şi a depunerii jurământuli, organele de cercetare au acces la aceste documente”.

Ministerul Public transmite un punct de vedere privind afirmațiile lansate în spațiul public de un membru al executivului referitoare la cauza privind incidentele violente din 10 – 11 august 2018.

Comunicatul integral: 

Ca urmare a solicitărilor primite din partea reprezentanților mass-media de a prezenta un punct de vedere în legătură cu afirmațiile lansate în spațiul public de un membru al executivului potrivit cărora în cauza penală mai sus menționată este vorba de o “încercare de intimidare a unei instituţii fundamentale a statului şi anume Jandarmeria Română”, precum și de o “presiune prin care un şef de stat îi trasează procurorului general nişte sarcini”, Biroul de informare și relații publice face următoarele precizări:

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ), domnul Augustin Lazăr, asigură opinia publică asupra faptului că procurorii Secției parchetelor militare efectuează o anchetă imparțială, efectivă și independentă de orice ingerințe externe. Totodată, procurorul general al PÎCCJ dorește să transmită un mesaj de încredere în profesionalismul și imparțialitatea procurorilor de caz, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor și soluționarea dosarelor într-un termen rezonabil, cu respectarea principiilor legalității, prezumției de nevinovăție și aflării adevărului”.

Și Consiliul Superior al Magistraturii a venit cu o reacție, referitoare la unele afirmaţii ale ministrului de interneAceste declaraţii care acreditează ideea că procurorii îşi desfăşoară activitatea cu încălcarea cadrului legal şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, reprezintă afirmaţii de natură a afecta prestigiul justiţiei din România. Secţia pentru procurori atrage atenţia că astfel de afirmaţii pun la îndoială activitatea şi credibilitatea Ministerului Public şi reiterează imperativul unui mesaj public echilibrat şi responsabil care să consolideze încrederea cetăţeanului în actul de justiţie, îndatorire care revine deopotrivă tuturor reprezentanţilor instituţiilor publice.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday