Liviu Dragnea a declarat, într-o emisiune TV, că protestul Diasporei din 10 august, marcat de violențe extreme între protestatari și jandarmi, poate fi catalogat drept o lovitură de stat.

Principalele declarații ale șefului PSD:

„S-au întâmplat lucruri bune, mult prea bune pentru România. Sunt câteva cauze. Un grup de companii mari care au vrut și au și procedat în sensul ăsta – să aibă activități în România, dar să nu plătească la bugetul de stat toate taxele și impozitele, așa cum plătește orice firmă românească. Este așa zisa externalizare a profitului. Este vorba de unele multinaționale, este vorba de unele bănci. În sensul că, dau doar un exemplu, sunt o mulțime de proceduri pe care le folosesc. Să zicem că fabric ceva aici, în România, și eu import de la firma-mamă un produs cu o valoare mult mai mare decât valoarea de piață și sigur că profitul de aici mi se diminuează, iar profitul la compania-mamă crește. Consultanțe, sume uriașe, firme de recuperare a datoriilor, vânzare a unor credite neperformante la valori extrem de mici, care se valorifică la niște sume foarte mari, dar se diminuează profitul într-o parte și crește în alta.

Cred că instituțiile statului, mai încet la început, mai binișor acum, au început să prindă curaj și să investigheze astfel de tactici. O altă componentă este cea politică. Și haideți să-l luăm pe Klaus Werner Iohannis, că el e omul momentului. Vine anul 2019, dacă anul trecut spunea că nu o să mărească nici pensiile, nici salariile, nu o să aibă venituri la buget, tot el folosea o magie economică, nu o să adopte măsuri de relaxare fiscală, nu o să aibă bani de pensii, de salarii, transferul contribuțiilor o să producă micșorări de salarii, tulburări la companii. S-a dovedit că am avut o creștere economică foarte mare, 6,9% anul trecut, anul acesta va fi iar o creștere economică foarte mare. Am pus 2% din PIB la apărare, au fost făcute achiziții majore pentru industria de apărare, pensiile au crescut, salariile au crescut.

A venit anul 2018, s-au mărit din nou pensiile, pentru că am adoptat în programul de guvernare creșterea punctului de pensie. La anul, pensiile vor crește și mai mult. Și atunci ce va spune Iohannis în anul prezidențial 2019?

Mai ales că în 1 ianuarie România va prelua președinția UE, ceea ce înseamnă că șase luni de zile doamna prim-ministru Dăncilă va relaționa, în mod direct, cu toți șefii de guverne din UE. Sunt dosare esențiale.

Iohannis nu are ce să zică la alegeri. Alegeți-mă ca să vă dau încă 5 ani de zile de scandal, blocaje, și de partea noastră ce va fi? Salarii mai mari, pensii mai mari, firmele care au început să producă mai mult. Fermierii sunt din ce în ce mai mulțumiți.

Klaus Iohannis, care vrea al doilea mandat – nu îmi vine cuvântul acum – cu ardoare e un cuvânt moale, este singurul obiectiv al lui pentru protecție personală, pentru că are de dat socoteală pentru foarte multe lucruri, plecând de la casele luate prin fals și că nu vrea să dea banii statului român, până la alte lucruri.

Este un proces, ministerul de Finanțe se duce în proces, ca reprezentant al statului român, și sperăm totuși ca justiția să funcționeze.

Aveți dovezi că sunt companii care finanțează astfel de lucruri? Acestea trebuie prezentate.

Companiile nu au ideologii politice, au interese economice. În momentul în care aceste interese economice lovesc interesele statului român, nu putem să nu intervenim. Eu nu-s de acord, eu vreau și nu voi înceta această luptă, cât o să fiu în această poziție și cât o să fiu viu și liber, ca românii să fie benecifiarii finali ai bogățiilor pe care le are această țară.

Orice om care are o poziție în statul român ar trebui să gândească în acest fel și asta deranjează, pentru că este vorba de interese de milioane de euro.

Se pare că și instituțiile statului român au început să prindă cât de cât curaj, și în instituții mai sunt funcționari care trag frâna, din diferite motive, ori sunt acoperiți, ori din alte motive.”

Întrebat dacă a primit amenințări cu moartea, Dragnea a răspuns că au fost tentative.

„Au venit patru străini în România, cazați la un hotel, au stat trei săptămâni, mă rog, am scăpat. Au ajuns în preajma dvs.? Da. Suntem într-un stat parțial mafiot. Statul paralel este o mafie. Există un dosar, se cercetează asta? S-a cercetat, mai departe nu știu. Cine îi plătise, ați aflat? Da, dar nu pot să spun asta. Un om foarte celebru în lume.

Statul paralel nu însemna Coldea și Kovesi. E format din oameni din conducerea unei instituții, unii din conducerea SRI, la SIE nu mai sunt.

Sunt unii din statul paralel care pierd. În agricultură și industria alimentară – noi importăm mii de tone de hrană proaspătă. Nu are nicio legătură conținutul cu ce scrie pe etichetă. Am avut o discuție cu doamna prim-ministru, a dispus celor de la ANPC, a vorbit și cu Ministerul de Finanțe, să se aloce bani și să facă un laborator de analiză.

Eu sunt absolut convins că SRI-ul a dat informații președintelui Iohannis cu mult timp înainte și chiar în zilele respective ce urmează să se întâmple. Nu știu ce a spus doamna ministru Carmen Dan azi la comisia de apărare, dar cred că Manda și comisia dumnealui ar trebui să verifice când SRI-ul a dat info Ministerului.

Dacă, să zicem, aceste proteste erau organizate împotriva lui Iohannis, aceeași organizare, pe net, a fost o organizare militară practic (sau, mă rog, paramilitară). Și eu și dvs. știam că o să fie volențe, pentru că apăreau în presă informații. Ce făceau, nu îl informau pe președintele Iohannis?

Dacă era protestul împotriva lui Iohannis și un grup bine organizat și incitat de majoritatea voiau să spargă cordonul de jandarmi le dădeau cu pietrele în cap, cu sticle de apă, tot așa ieșea Iohannis să certe jandarmii?

Dacă ar fi fost împotriva lui Iohannis aceste proteste… S-ar putea să fie, pentru că există o fierbere foarte mare în partid și e foarte posibil să începem proteste la poarta lui Iohannis. O să avem CEX la finalul lunii și o să decidem.

Iohannis blochează rectificarea bugetară. De ce? Pentru ca unii să cheltuie în continuare bani. Scrisoarea de convocare a CSAT a ajuns la Cotroceni, trimisă de Viorica Dăncilă. Potrivit legii, o treime din membrii Consiliului îl pot convoca.

Dacă vrem să-l suspendăm pe Iohannis, îl suspendăm. Eu aș vrea, să vedem dacă domnul Tăriceanu și-a schimbat opinia. O susțin în continuare pe Viorica Dăncilă, din toate punctele de vedere, este un premier bun. Dar acest Guvern, pe care ăștia vor să-l dea jos prin violență – dar nici nu ne vom opri, nu stăm cu mâinile în sân – acest Guvern nu va pleca pentru că vrea Iohannis. Avem o misiune foarte importantă. Toate misiunile pe care le adoptăm aduc mult mai mult bine românilor.

O schimbați pe doamna prim-ministru Dăncilă? Categoric nu. Doamna Viorica Dăncilă trebuie să rămână cel puțin până în 2020, este un premier foarte bun, cu toată această campanie, cu jigniri, care are un singur scop, să o destabilizeze.

Luna iunie este un record istoric de încasări la buget pentru o lună. Și cu o inflație negativă. Măsurile adoptate de Guvern în aceste șase luni de zile au produs efecte foarte serioase. Nu a avut experiență administrativă, dar a învățat repede cum să conducă un Guvern.

E posibilă o remaniere la CEX? Nu știu dacă se va decide o remaniere, dar discuții despre activitatea unor miniștri vor fi. Doamna prim-ministru ne va spune ce părere are despre activitatea tuturor miniștrilor și ce trebuie făcut în continuare.

Fiecare are nemulțumirile lui, dar doamna prim-ministru va avea inițiativa, dacă se va pune problema cu vreun ministru. Am rugat-o să analizeze cu maximă atenție schimbarea procedurilor de avizare în ministere și în guvern, pentru că este inadmisibil ce se întâmplă. Sunt unii care vor să impiedice cu tot dinadinsul orice inițiativă. Votul e sfânt.

O să discutăm în toamna asta și de o reformă a agențiilor. De ce au fost înființate, dacă mai e necesar/oportun să rămână și dacă nu cumva pot fi preluate de minister.

Nu există tensiuni în coaliție. Am vorbit cu Vlase de anul trecut, i-am zis că eu îl voi susține la SIE și până la urmă a ajuns la SIE. Cred că se pricepe la job-ul ăsta. Ce face în această poziție, nu am de unde să știu.

Una dintre cele două doamne a fost întrebată în fața instanței dacă i-a zis Dragnea să se angajeze la Direcția Copilului și să nu meargă la serviciu și a spus nu.

În mediul juridic, judiciar, printre procurori, pe la CSM, pe la Înalta Curte, se tot vorbea în ultima săptămână, înainte de decizia care a fost amânată, de niște presiuni inimaginabile. Eram aproape sigur că voi fi condamnat.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday