Aproximativ 80 de mii de persoane au participat la mitingul din Piața Victoriei. Protestul a fost marcat de violențe extreme și bătăi de stradă. Circa 400 de persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale, 65 dintre acestea fiind transportate la spital, după ce jandarmii au folosit de mai multe ori gaze lacrimogene și au intervenit în forță pentru a evacua piața.

Manifestații de amploare au fost și în marile orașe ale țării. Peste 15 mii de persoane au ieșit pe străzi la Cluj-Napoca. La Sibiu, zece mii de oameni au scandat împotriva Guvernului și a PSD. Proteste au fost și la Iași (zece mii) și Timișoara (opt mii). Oamenii au solicitat demisia guvernului și alegeri anticipate.

Protest Diaspora. 10 august 2018. Bucuresti. Piata Victoriei.

Protest Diaspora. 10 august 2018. Bucuresti. Piata Victoriei. #live video pentru cei din strainatate. Cu restul ne vedem jos în piață.#protest #diaspora

Gepostet von TANANANA am Freitag, 10. August 2018

Update 8:33: Potrivit Digi24 bilanțul răniților a ajuns la 452, dintre care 70 au fost spitalizați.

Update 1:45. Câteva sute de persoane mai sunt la această oră în Piața Victoriei.

Update 1:00. Jandarmeria confirmă că în timpul violențelor din Piața Victoriei au fost sustrase două arme de foc. Face apel la populație pentru găsirea armelor. „Cazul va fi preluat de Parchetul competent. Facem apel la toți cetățenii care au informații să anunțe Poliția Română”, informează Jandarmeria.

Update 00:40. Numărul protestatarilor din piață a scăzut considerabil.

Update 00:10: Câteva sute de protestatari au revenit în Piața Victoriei. Scandează ,,nu plecăm” și ,,fără penali”.

Update 23:50: În ciuda violențelor, oamenii încă protestează pe bulevardele adiacente pieței. În unele zone au fost incendiate câteva tomberoane. Flăcări și la ieșirea din pasajul de la Piața Victoriei. Jandarmii intervin cu tunurile cu apă pentru stingerea focului.

Update 23:09: Ample violențe în piață. Mai mulți jandarmi au fost înconjurați de protestatari și au fost loviți. Mulțimea este dispersată cu gaze, dar și cu tunul cu apă. Deși fug să se adăpostească, protestatarii scandează în continuare ,,nu plecăm”. Mașina cu tunuri cu apă se îndreaptă și către protestatarii care au fugit pe lateralele pieței.

Mitingul Diasporei „România, trezește-te!”

Mitingul Diasporei „România, trezește-te!”

Gepostet von stiripesurse.ro am Freitag, 10. August 2018

Imagini cu momentul intervenției cu tunul cu apă aici și cu intervenția scutierilor pentru evacuarea pieței aici.

Imagini foto:

Update 23:00: Numărul răniților crește. ISU arată că până la ora 22:45 247 persoane au fost asistate la fața locului de medici, dintre care 9 jandarmi. Dintre acestea, 16 persoane au fost transportate la spital, dintre care 4 jandarmi.

Update 22:00. Violențele continuă în Piața Victoriei. Protestatarii aruncă cu pietre și bucăți din borduri înspre jandarmi, care răspund cu gaze lacrimogene. Jandarmeria avertizează că va interveni în forță: „S-au făcut somaţiile legale, se va interveni spre restabilirea ordinii publice, cele trei semnale luminoase de avertizare au fost făcute”. Direcția Generală a Poliției Municipiului București a ridicat nivelul de alertă – toți polițiștii sunt convocați la serviciu.

Proteste la Guvern

Gepostet von Digi24 am Freitag, 10. August 2018

Update 21:45. Incidente la protestul din fața guvernului. Intervenție în forță a jandarmilor. Forțele de ordine au dat cu gaze lacrimogene și au dispersat mulțimea din Piața Victoriei. Mulțimea scandează „Nu plecăm”.

Update 21:40. Aproximativ 80 de mii de persoane protestează în fața Guvernului. Mulțimea este masată în Piața Victoriei și pe bulevardele adiacente: Lascăr Catargiu, Aviatorilor, Kiseleff și Iancu de Hunedoara.

Update 21:25. Sunt peste 60 de mii de persoane în fața Guvernului. Protestatarii au proiectat pe clădirea guvernului mesajul „Demisia”.

Update 21:00. Oamenii continuă să vină în Piața Victoriei din Capitală. Sunt 50 de mii de oameni în fața guvernului. Proteste și în țară. Zeci de mii de persoane manifestează la Cluj, Sibiu, Timișoara, Iași și alte orașe, în semn de solidaritate cu mitingul Diasporei din Capitală. „În Piața Victoriei și-au făcut apariția persoane cunoscute ca făcând parte din grupuri violente și galerii ale unor echipe de fotbal. Rugăm protestatarii de bună credință să se delimiteze de aceste grupuri și să nu sprijine în niciun fel acțiunile lor violente! De asemenea, îi rugăm pe oamenii care protestează pașnic să nu intre în conflict cu aceste persoane! Repetăm apelul nostru la calm și recomandăm femeilor și persoanelor însoțite de copii să se retragă din zona în care au loc violențe!”, precizează Jandarmeria Română, printr-o postare pe Facebook.

Update 20:20. Numărul manifestanților a crescut simțitor. Peste 40 de mii de persoane protestează în Piața Victoriei din Capitală. Metrorex anunță că metroul nu mai oprește la Victoriei. Noi incidente între jandarmi și protestatari.

Update 20:00. Numărul protestatarilor continuă să crească, atât în București cât și în marile orașe. În Piața Victoriei sunt peste 30 de mii de persoane. Proteste de amploare și la Sibiu, unde zece mii de oameni au ieșit pe străzi. Zece mii au ieșit și la Cluj, 5000 la Brașov, 9000 la Iași, 1200 la Constanța, 4000 la Timișoara, 2000 la Baia Mare, 800 la Arad și Oradea.

Update 19:30. Peste 30 de mii de persoane protestează în Piața Victoriei, împotriva Guvernului. Lumea continuă să vină la protest. Unii protestatari au forţat gardurile şi au aruncat cu diverse obiecte, jandarmii au ripostat cu gaze lacrimogene. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Proteste și în marile orașe din țară. La Sibiu, 1500 de oameni manifestează împotriva Guvernului. 500 la Cluj și Brașov, 300 la Iași, 200 la Constanța și Galați și 150 la Bacău și la Timișoara.

Update ora 19. Numărul persoanelor din Piață a ajuns la 15 mii. Noi incidente între protestatari și jandarmi. Forțele de ordine au folosit spray-urile din dotare, după ce oamenii au încercat să rupă cordonul.

Update 18:45. Peste zece mii de persoane protestează împotriva Guvernului. Noi incidente în Piață. Jandarmii au adus un tun cu apă în fața Guvernului. Scutierii au făcut cordon în fața protestatarilor.

Update 18:00. Numărul protestatarilor din Piața Victoriei a crescut la zece mii. Protestatarii solicită demisia guvernului și organizarea de alegeri anticipate. Proclamație a Adunării Centenare.

Update 17:40. Peste două mii de persoane protestează în Piața Victoriei. Noi îmbrânceli între jandarmi și forțele de ordine. Un protestatar a fost luat de forțele de ordine și dus la secție pentru legitimare.

Update 17:20. Situația în Piața Victoriei s-a mai calmat, conform purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei. Trei jandarmii au fost răniți. Unul dintre ei și-a fracturat un deget și a fost transportat la spital. Mai multe persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Numărul protestatarilor depășește 1500.

Update 16:55. 1500 de persoane sunt la mitingul din Piața Victoriei. Incidentele între manifestanți și forțele de ordine continuă. Protestatarii au aruncat sticle și steaguri în jandarmi și scandează „Fără gaze” și „Jandarmeria, apără România”.

Update 16:22. Incidente în Piața Victoriei. Manifestanții au rupt cordonul forțelor de ordine și au ajuns la gardul Guvernului. Jandarmii au folosit gaze lacrimogene. Circulația pe Bd Kiseleff este blocată.

Update 16:15. Peste o mie de persoane participă la mitingul antiguvernamental din fața Guvernului.

Update 15:45. Două persoane au fost ridicate de jandarmi. Una dintre ele ar fi tulburat ordinea publică, iar cealaltă avea asupra sa spray-uri cu vopsea, informează Mediafax. Numărul oamenilor din Piață se aproprie de 400.

Update 14:00. Numărul protestatarilor crește. Peste 300 de persoane sunt în Piața Victoriei la această oră.

Live video Privesc.eu din Piața Victoriei.

O altă coloană de mașini se îndreaptă spre București, dinspre Constanța.

Un video postat pe Facebook acum trei ore arată o altă coloană de mașini, aflată la Slatina, care se îndreaptă spre mitingul din Capitală.

Peste 200 de persoane se află deja în Piaţa Victoriei, la această oră, pentru mitingul Diasporei, programat să înceapă la ora 17.00. Primele maşini cu protestatari au început să sosească încă din timpul nopţii. Oamenii scandează “Demisia” şi “Penalii”.

Și filosoful Mihai Șora a transmis un mesaj referitor la mitingul de astăzi, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. Acesta susține că „cei care vin astăzi de peste hotare sunt cei care au deprins gustul libertății, care știu ce înseamnă munca cinstită și demnitatea.

De asemenea, câteva zeci de persoane, venite din țară special pentru mitingul de astăzi, protestează în Piața Universității. Aceștia scandează  împotriva PSD: „Sunteți un partid de hoți, de corupți și mafioți”, „Uniți salvăm toată România”, „Justiție, nu corupție”, „Diaspora-i acasă pentru că ne pasă”.

Prima coloană cu mașini a ajuns în Piața Victoriei încă de azi-noapte. Una dintre persoanele sosite în București a postat câteva fotografii pe Facebook.

Gepostet von Ella Ella Clinci am Donnerstag, 9. August 2018

Gepostet von Ella Ella Clinci am Donnerstag, 9. August 2018

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday