Declarațiile Laurei Codruța Kovesi:

„După cum știți, președintele României a emis decretul de revocare din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, așadar mandatul meu încetează începând de astăzi. Am fost procuror-șef al DNA timp de 5 ani și tot ce am realizat sau nu am realizat am consemnat într-un raport care va fi făcut public în cel mai scurt timp și care va putea fi studiat pe site-ul instituției noastre.

În ceea ce privește procedura de revocare a procurorului-șef DNA, vă reamintesc că propunerea de revocare nu a întrunit condițiile prevăzute de lege. Consiliul Superior al Magistraturii a dat un aviz negativ. Am dovedit în fața secției pentru procurori a CSM că motivele invocate de ministrul Justiției în propunere, o parte dintre ele sunt nereale, o parte dintre ele sunt neîntemeiate.

Decretul de revocare emis de președintele României lasă un mare semn de întrebare: Va exista o ordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul Justiției? Nu comentez decizia CCR, însă aș vrea să arăt că motivarea sugerează că procurorii ar putea fi în viitor subordonați ministrului Justiției. De aceea, cred că o clarificare rămâne în continuare necesară.

Despre mine vă pot spune că am luat act de decretul de revocare din funcția de procuror-șef al DNA, iar începând de astăzi nu voi mai lucra în Direcția Națională Anticorupție. Voi rămâne procuror.

Aș dori să adresez un mesaj tuturor colegilor mei, și cei care sunt prezenți, și cei care sunt în birouri și lucrează și, în egală măsură, tuturor procurorilor din Ministerul Public, cu care am lucrat timp de șase ani ca Procuror General.

Vă mulțumesc tuturor pentru curajul vostru, pentru profesionalism. Vă mulțumesc pentru rezistența și dârzenia de care ați dat dovadă în lupta cu infracționalitatea. Vă mulțumesc că ați mers înainte, indiferent de cât de atacați am fost, indiferent cât de umiliți am fost în fața societății, în fața familiilor noastre, târâți în noroi, fără posibilitatea de a ne apăra. Am putut doar să sesizăm CSM pentru apărarea adevărului.

Cu toții știm că DNA în ultimii cinci ani a obținut și alte rezultate, care nu sunt statistici. DNA a demonstrat că legea este egală pentru toți și că nimeni nu este prea puternic pentru a se sustrage din fața legii, indiferent de avere sau statutul social.

Procurorii independenți au făcut investigații față de persoane care păreau de neatins, indiferent de funcția lor, de statutul social și indiferent de averea pe care aceștia au deținut-o. Am contribuit, prin anchetele noastre, la conștientizarea societății cu privire la gravitatea fenomenului corupției.

Dragi colegi, ceea ce am reușit să demonstrăm, în primul rând, a fost să arătăm că instituțiile publice din România sunt eficiente, că lucrează legal. Dar mai ales, da, corupția poate fi înfrântă. Nu, episodul de astăzi nu este o înfrângere. Modul brutal în care se forțează modificarea legilor penale ne arată că vor protecție, pentru trecut, pentru prezent și pentru viitor. 

Am făcut și noi observații, alături de ÎCCJ și CSM. Este de bun simț să observăm că voința politică nu este pentru justiție eficientă, ci pentru blocarea anchetelor. Procurorii nu pot duce lupte politice, iar independența procurorilor este o valoare incoruptibilă. DNA își îndeplinește atribuțiile, indiferent de provocări.

Mulțumesc tuturor din sistemul judiciar și partenerilor instituționali din România și străinate.

Am un mesaj deopotrivă pentru procurori și pentru societate: Corupția poate fi învinsă, nu abandonați!”

Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat astăzi decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție. Decizia a fost anunțată de purtătorul de cuvânt al președintelui, Mădălina Dobrovolschi. La scurt timp după anunțul Administrației Prezidențiale, Laura Codruța Kovesi a anunțat că va susține o declarație de presă la sediul DNA, începând cu ora 12.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declanșat, în februarie 2018, procedura de revocare din funcție a procurorului-șef al DNA, invocând faptul că Laura Codruța Kovesi, în calitate de șefă a DNA, și-a atribuit o competență pe care nu o deține, în fapt, respectiv aceea de a aprecia oportunitatea emiterii unui act normativ. Toader a prezentat atunci un raport de 36 de pagini, care conținea motivele propunerii de revocare din funcție a șefei DNA.

O lună mai târziu, Klaus Iohannis a anunțat, printr-o declarație de presă, că nu va da curs propunerii de revocare din funcție a șefei DNA, întrucât motivele prezentate de ministrul Justiţiei nu au fost de natură să îl convingă în acest sens. Tudorel Toader a sesizat Curtea Constituțională a României după refuzul președintelui de a o revoca din funcție pe Laura Codruța Kovesi, iar CCR a admis, în 30 mai, sesizarea ministrului Justiției, obligându-l astfel pe Klaus Iohannis să semneze decretul din funcție a șefei DNA.

Klaus Iohannis a declarat atunci că, după ce va primi motivarea Curții, o va citi până o va înțelege, după care va lua o decizie în acest sens.

Astfel, purtătorul de cuvânt al președintelui a anunțat astăzi, 9 iulie, că președintele a decis să semneze decretul de revocare din funcție a procurorului șef al DNA.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday