Update: Vicepreşedinta Comisiei Europene, Vera Jourova, a declarat vineri că este “îngrijorătoare” decizia luată de Musk. “Ştirile privind suspendarea arbitrară a unor jurnalişti pe Twitter sunt îngrijorătoare. (…) Elon Musk ar trebui să fie conştient. Există linii roşii. Şi, în curând, sancţiuni”, a transmis Jourova, care a făcut apel la respectarea libertăţii media şi a drepturilor fundamentale.

Și Ministerul german de Externe a postat vineri pe Twitter capturi de ecran ale conturilor jurnaliștilor suspendați de Twitter, avertizând platforma că ministerul este total împotriva acțiunilor care pun în pericol libertatea presei: “Libertatea presei nu poate fi pornită și oprită după bunul plac. Acești jurnaliști nu mai pot să ne urmărească, să comenteze și să critice. Avem o problemă cu asta, @Twitter”.

Știrea inițială: 

Twitter a suspendat joi seară conturile a cel puțin nouă jurnaliști specializați în tehnologie, majoritatea de la publicații reputate precum CNN, New York Times, The Washington Post şi altele, după ce directorul Elon Musk a sugerat că reporterii ar fi postat coordonatele sale în timp real, iar asta i-ar fi pus familia în pericol. Nu există nicio dovadă publică care ar arăta că vreunul dintre jurnaliști ar fi făcut acest lucru.

Gestul a venit la o zi după ce Twitter și-a schimbat politica privind partajarea “informațiilor despre locația live” și a suspendat un cont care folosea date publice de zbor pentru a arăta în timp real locația avionului privat al lui Musk. Jurnaliștii au scris despre acest lucru, dar nu există dovezi că vreunul dintre ei ar avea legătură cu contul respectiv.

Twitter nu a oferit explicații, dar Musk a sugerat într-o postare, fără dovezi, că jurnaliştii au dezvăluit informaţii private despre familia sa.

Musk a achiziționat Twitter la sfârșitul lunii octombrie și, în numele libertății de exprimare, a început aproape imediat să anuleze interdicțiile conducerii anterioare impuse împotriva celor care au instigat la ură și au răspândit teorii false și dezinformare.

Surse alternative: WaPo, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday