Fatih Birol, directorul executiv al IEA, a transmis într-un tweet: ”Recentele reduceri drastice ale fluxurilor de gaze naturale către UE înseamnă că iunie a fost prima lună din istorie în care UE a importat mai multe gaze naturale lichefiate din SUA decât gaze prin conducte din Rusia. Scăderea ofertei rusești necesită eforturi de reducere a cererii UE, pentru pregătirea de o iarnă grea”.

Anul trecut, Federația Rusă a asigurat peste o treime din necesarul de gaze naturale al Europei. În contextul războiului, liderii europeni au căutat surse alternative și s-au orientat către gazul natural lichefiat adus pe mare de către Statele Unite. Blocul comunitar încearcă să înlocuiască peste o treime din livrările rusești cu GNL adus din SUA, Qatar și alte state. Bloomberg nu exclude ca până la finalul anului, Rusia să rămână cel mai mare furnizor pentru blocul comunitar, luând în calcul fluxurile de gaze lichefiate și pe cele de gaze natural, combinat.

În ciuda consumului record de GNL, Europa se va confrunta în continuare cu probleme de aprovizionare, dacă nu ia măsuri pentru conservarea energiei. La mijlocul lui iunie, Birol a avertizat că bătrânul continent este în fața unei ”alerte roșii pentru iarna viitoare. Recentele întreruperi de aprovizionare vor elimina aproape 35 de miliarde de metri cubi de gaze de pe piață în acest an, punând mari provocări pentru eforturile de reumplere a depozitelor”.

Surse alternative: Bloomberg, Oil Price

Sursa foto: Igor Borisenko | Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday