Autoritățile oferă acum navetiștilor opțiunea de a utiliza recunoașterea facială pentru a plăti tariful călătoriilor cu metroul, printr-un sistem numit “Face Pay” pus în funcțiune la turnichetele echipate cu camere de supraveghere. Decizia a fost justificată ca măsură de limitare a răspândirii coronavirusului, în timp ce criticii ideii aduc în discuție că același sistem este folosit de poliție în identificarea protestatarilor, care apoi sunt reținuți sau chiar arestați.

Moscova este primul oraș din lume în care acest sistem funcționează la o asemenea scară“, a declarat Maxim Liksutov, șeful departamentului de transport al capitalei ruse. Liksutov a adăugat că utilizarea serviciului “Face Pay” este voluntară și că metodele clasice de plată vor rămâne în continuare în uz.

Deși departamentul de transporturi al orașului a declarat că datele călătorilor vor fi criptate pentru a fi păstrate în siguranță, grupurile care apără drepturile digitale afirmă că sistemul ar putea încălca confidențialitatea și drepturile omului.

Roskomsvoboda, un grup dedicat protejării drepturilor digitale și a libertății de informare, a avertizat că Face Pay ar putea fi utilizat în scopuri de supraveghere. Anterior, primăria Moscovei a anunțat că va urma să lanseze un sistem de recunoaștere facială în metrou pentru a identifica infractorii căutați în 2018, când Rusia a găzduit Cupa Mondială de fotbal.

Sursa: Reuters

Sursa Foto: Saroj Sriphaisarn / Dreamstime

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday