Potrivit presei de stat nord-coreene, testele au avut loc sâmbătă și duminică, dar anunțul a fost făcut în această dimineață. Rachetele au zburat pe orbite în formă de cerc și de cifra “8”, atingând ținte aflate la 1.500 de kilometri depărtare. “Cu o asemenea rază de acțiune, rachetele pot atinge ținte din Japonia. În martie, ne-au prezentat un sistem cu rază mai scurtă, care poate lovi Coreea de Sud”, a explicat pentru CNN un profesor al Institutului Middlebury (statul Vermont) pentru Studii Internaționale.

Anunțul de astăzi vine în aceeași zi în care reprezentanții pentru proiecte nucleare ai Coreei de Sud se vor întâlni cu omologii japonezi și americani. De asemenea, în această săptămână, ministrul chinez al Afacerilor Externe va face o vizită oficială în Seul. Reprezentanți ai SUA și Coreei de Sud au spus pentru CNN că analizează presupusele exerciții: “Aceste tipuri de rachete sunt detectate după încheierea testelor, pentru că zboară la o altitudine joasă. Coreea de Nord a mai condus două astfel de teste despre care nu am vorbit, pentru că nu le dezvăluim pe toate”, a declarat un oficial al Ministerului Apărării de la Seul.

Analiștii pentru relații internaționale amintesc că Phenianul a prezentat mai multe arme noi în cadrul paradelor militare din acest an și era de așteptat ca ele să fie încercate. Sora liderului suprem a declarat luna trecută că exercițiile comune ale statul vecin din sud cu SUA “nu vor rămâne fără răspuns”.

ONU a adoptat deja mai multe rezoluții prin care condamnă programul nord-coreean de dezvoltare a rachetelor balistice, însă niciuna nu se referă la cele de croazieră. Spre deosebire de rachetele balistice, cele de croazieră sunt propulsate de motoare cu reacție și zboară mai aproape de sol, asemenea avioanelor. De obicei, acestea nu sunt proiectate pentru a purta focoase nucleare. Rachetele balistice se ridică și până la limita atmosferei și folosesc energia acumulată imediat după lansare, pentru a-și continua deplasarea.

Sursa: CNN 

Foto: Aleksandr Gerasimov | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday