Noile date publicate de grupul Everytown au arătat, de asemenea, că această tendință sumbră a continuat și în prima jumătate a anului 2021, un copil fiind implicat într-un caz de împușcare neintenționată aproape o dată pe zi. Cel mai des, astfel de incidente au loc la domiciliu. 

Între 1 ianuarie 2015 și 31 decembrie 2020 au avut loc cel puțin 2.070 de împușcături neintenționate provocate de copiii sub 18 ani, rezultând 765 decese și 1.366 răniți. Gama de vârstă a victimelor variază de la un bebeluș de o lună la un bărbat de 77 de ani. Însă în 2020, vânzările de arme au crescut cu 64%, iar această creștere combinată cu închiderea școlilor și a centrelor de îngrijire a copilului, ca urmare a pandemiei, a accentuat riscul mânuirii accidentale a armelor de către copiii. 

Cercetările arată că băieții reprezintă majoritatea trăgătorilor fără intenție (83%), și tot copiii sunt, în mod covârșitor, victime ale împușcăturilor neintenționate provocate de alți copii (91%). Incidentele au o frecvență mai mare în timpul weekendurilor si al vacanțelor, când copiii sunt acasă, și în statele cu legislație permisivă în privința armelor.

Adolescenții cu vârsta cuprinsă între 14 și 17 ani au fost cel mai probabil fie trăgători, fie victimele împușcăturilor neintenționate, urmați de copii preșcolari cu vârsta mai mică de cinci ani. Experții atrag atenția că copiilor mai mici le lipsește înțelegerea consecințelor potențiale ale ridicării unei arme. Mulți adolescenți care au tras neintenționat se jucau cu arma și nu știau că aceasta este încărcată.

Everytown precizează că în anul 2021, procentul va continua să crească, în perioada ianuarie – iunie înregistrându-se cel mai mare număr de incidente din ultimii șapte ani.

Sursă: Everytown for Gun Safety

Foto: Nathan Allred | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday