Informația a fost dezvăluită publicației Washington Post de către trei surse apropiate administrației. Potrivit acestora, președintele Biden va anunțat demersul în această săptămână, la summit-ul G7 găzduit de Marea Britanie. 

Pentru moment, Casa Albă și producătorul Pfizer nu au făcut comentarii despre subiect. Recent, președinția americană a anunțat că va dona 80 de milioane de doze de ser anti-Covid țărilor sărace, dintre care 60 de milioane vor ajunge în stocurile programului COVAX, iar restul vor fi donații directe. 

The Post notează că strategiile de reducere a decalajelor între țări privind procentul populației vaccinate, precum și un plan de încheiere a pandemiei de coronavirus vor fi teme centrale ale summit-ului G7, în condițiile în care până acum aceste eforturi au fost fragmentare și s-au rezumat în special la acțiuni de donație directă. Administrația Biden a fost supusă unei presiuni din partea democraților din Congresul american, care au cerut un efort mai susținut pentru ajutorarea țărilor sărace. De altfel, administrația a fost de acord să ridice brevetele de proprietate pentru serurile anti-Covid, un demers respins însă de UE.

Prin programul COVAX, OMS a reușit să furnizeze unui număr de 129 de țări circa 81 de milioane de doze, dar s-a îndepărtat de obiectivul de a vaccina 20% din populația țărilor sărace până la finalul anului. Spre comparație țări precum SUA sau Marea Britanie au depășit deja o acoperire vaccinală de 50% din populație, în timp ce în Africa nici 2% din persoane nu au primit măcar o doză.

Sursa: Washington Post.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday