Singura măsură restrictivă suplimentară vizează organizarea și desfășurarea operațiunilor agenților de transport pe cablu, în stațiunile de schi, care vor fi nevoite să-și limiteze capacitatea de transport.

În deciziaa de propunere a prelungirii stării de alertă, CNSU precizează că se aplică din 14 decembrie.

Premierul interimar, Nicolae Ciucă, a declarat anterior că în următoarea ședință de guvern se va adopta hotărârea pentru prelungirea stării de alertă.

Principalele declarații ale Secretarului de stat, Raed Arafat:

  • A fost prezentată analiza situației realizată de Centrul Național de Coordonare a Intervențiilor, luând în considerare datele de la INSP. Propunerea este de prelungire a stării de alertă, păstrând măsurile actuale.
  • Organizarea și desfășurarea operațiunilor agenților de transport pe cablu, în stațiunile de schi, cu reglementări stabilite printr-un ordin comun al mai multor ministere. Dacă cabina are capacitatea de 20 de persoane, probabil se va merge cu 10 persoane. Telescaunele probabil vor funcționa normal.
  • Restul prevederilor se vor aplica și în stațiunile montane, cum ar fi restaurantele din stațiuni.
  • Toate măsurile de până acum rămân valabile, pe planuri: incindență sub 1,5, incidență între 1,5 și 3 și incidență peste 3.
  • Este foarte important ca fiecare dintre noi, ca persoane, ce va face în familie. Situația încă nu este în control. Nu avem o scădere consistentă a numărului cazurilor. În București am avut aproape 2.000 de cazuri două zile, iar astăzi 1.700. Asta impune ca fiecare dintre noi să respecte măsurile recomandate: portul măștii peste tot în spațiile publice, distanțarea, măsurile de igienă, măsurile de la locul de muncă (telemuncă, munca de acasă, muncitorii să nu mai meargă toți deodată la slujbă).
  • De sărbători gândiți-vă la sănătate. Încercați să limitați numărul celor cu care vă întâlniți de sărbători.

Răspunsuri la întrebări: 

  • Ordinul urmează să fie publicat imediat după aprobarea de către guvern. 
  • Pârtiile sunt deschise, dar cu respectarea regulilor care se aplică obiectivelor din jurul lor, restaurante, hoteluri etc., la care se adaugă regulile care stabilesc transportul pe cablu.
  • Vă sfătuiesc să evitați obiceiul colindatului. Prin mersul din casă în casă deodată, în aceeași zi, crește riscul de infecție. Sacrificarea porcilor nu este interzisă.
  • Se mențin restricțiile pentru circulația pe timp de noapte. De Revelion, nu vor fi festivități afară, fiecare poate sta la casa lui sau afară, foarte aproape de ea. Cei care vor intra în contact cu mai multe persoane se pun pe ei în pericol, și pe membrii familiei. 
  • Din ce știu, și am discutat cu prefectul Capitalei, au început să fie intensificate controalele pentru respectarea regulilor. DSP va face analiza asupra situației. Dacă vor veni cu măsuri suplimentare, acest lucru se va face după o analiză.

Măsurile detaliate și lista țărilor pentru care se aplică măsura de carantinare a persoanelor, atunci când sosesc în România:

Hotarare CNSU Nr. 58 Din 10.12.2020 Si Anexe

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday