”În prezent există o foarte mare incertitudine cu privire la intrarea în vigoare a unui acord la 1 ianuarie 2021”, arată Comisia Europeană într-un comunicat. Ursula von der Leyen a declarat că deși negocierile sunt încă în desfășurare, “responsabilitatea noastră este să fim pregătiți pentru toate situațiile, inclusiv pentru lipsa unui acord cu Regatul Unit la 1 ianuarie 2021.” 

Măsurile prezentate, care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie, în cazul în care nu se va ajunge la un acord cu Regatul Unit sunt următoarele:

  • O propunere de regulament care să asigure furnizarea serviciilor aeriene între Regatul Unit și UE timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să asigure aceleași servicii, și încă una care să asigure faptul că aeronavele UE pot utiliza în continuare, fără întreruperi, diferite certificate de siguranță, evitându-se astfel reținerea la sol a aeronavelor UE.
  • O propunere de regulament care să acopere transportul rutier de mărfuri și de persoane timp de 6 luni, cu condiția ca Regatul Unit să le asigure aceleași condiții transportatorilor din UE.
  • Pescuitul: O propunere de regulament care să creeze cadrul juridic adecvat până la 31 decembrie 2021 sau până la încheierea unui acord în domeniul pescuitului.

În cazul în care nu va intra în vigoare niciun acord, valabilitatea măsurilor va înceta după o perioadă determinată. Totodată, Comisia Europeană spune că vor exista perturbări în diferite domenii de activitate, cu sau fără un acord și avertizează administrațiile publice, companiile, cetățenii și actorii interesați din ambele părți că trebuie să se pregătească pentru încheierea perioadei de tranziție. 

Fără legătură cu negocierile celor două părți, dar având în vedere și suprapunerea acestora peste cele create de pandemie, Banca Centrală Europeană a lansat un nou pachet de stimulare monetară, în valoare de 500 de miliarde de euro, pentru a evita o recesiune în formă de W în Zona Euro, prin extinderea schemei de răscumpărare a titlurilor emise de statele membre. Aceste măsuri au sensul de a menține dobânzile jos, asigurând băncilor lichiditate pe care o vor transfera apoi în economiile țărilor membre.

Surse: comunicat Comisia Europeană, Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday