Președintele Klaus Iohannis cu a avut o întrevedere cu premierul și cu miniștrii Finanțelor și Fondurilor Europene pe tema Planului Național de Relansare și Reziliență. Șeful statului a anunțat că săptămâna viitoare acesta va fi pus în dezbatere publică, urmând că de anul viitor România să înceapă să înceapă să atragă fonduri europene pentru a finanța măsurile de redresare economică.

Referitor la situația epidemiologică, Iohannis a precizat că în ultimele două săptămâni se observă o plafonare a numărul de cazuri zilnice, dar că plafonarea la zece mii de cazuri e mult prea sus. „Avem un număr prea mare de cazuri grave la ATI și mult prea multe decese. Așa că avem nevoie de un nou set de măsuri. Vă cer respectarea măsurilor și răbdare” a adăugat acesta.

Principalele declarații:

  • Stare de alertă a fost prelungită cu 30 de zile. De luni este în vigoare un nou set de măsuri. Câteva observații legate de starea de alertă – avem un impact al acelui set de măsuri, cel din octombrie.
  • Avem de două săptămâni o plafonare vizibilă a numărul de cazuri. Acest efect de plafonare apărut în urma setului din octombrie. Avem un număr prea mare de cazuri grave la ATI și mult prea multe decese. Așa că avem nevoie de un nou set de măsuri. Vă cer respectarea măsurilor și răbdare.
  • Va trebuie să așteptăm 2-3 săptămâni până vom vedea efectele dorite.
  • Este nevoie de aceste măsuri pentru sănătatea noastră, pentru a da o șansă medicilor să se ocupe de cazurile grave.
  • Referitor al situația economică avem date noi. Este evident că suntem într-o perioadă de criză și nu performăm față de anii trecuți, dar avem o veste bună. Economia performează față de trimestrul trecut și important e că evităm o recesiune tehnică. Pentru a da un impuls economiei, pentru a intra într-o redresare solidă, e nevoie de bani pe care îi vom primi din fonduri europene.
  • Vom avea peste 30 de miliarde de euro pentru a finanța proiecte. Suntem aproape de final cu planul. Îl vom prezenta public săptămâna viitoare, urmând să avem o dezbatere publică. În cursul anului viitor începem să finanțăm măsurile de redresare și sunt convins că vom reuși să aducem economia la un nivel pe care ni-l dorim cu toții.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday