Cu peste 90% din voturi numărate, Partidul Laburist, de centru-stânga al actualului premier, a câștigat 48,9% din voturi, cel mai bun rezultat pe care l-a obținut orice partid de la introducerea actualului sistem politic în 1996. Conform predicțiilor, Partidul Laburist ar urma să dețină 64 dintre cele 120 de locuri în forul legislativ şi ar putea forma singur viitorul guvern.

“În această seară, Noua Zeelandă a arătat Partidului Laburist cel mai mare sprijin din ultimii 50 de ani”, a spus Ardern în discursul de victorie.

Primul mandat al Jacindei a fost marcat de trei evenimente tragice: atacul terorist de la moscheea Christchurch din martie 2019, când au fost ucise 51 de persoane, erupția vulcanului de pe Insula Albă din decembrie anul trecut, soldată cu 17 morți, turiști australieni și americani și pandemia de Covid-19.

Noua Zeelandă a înregistrat doar 25 de decese asociate coronavirusului și un total de 1.883 de cazuri de la începutul pandemiei, la o populație de cinci milioane de locuitori.

Țara nu se mai confruntă cu restricții, recent având loc un meci de rugby între Australia și Noua Zeelandă în Wellington la care au participat 30.000 de spectatori. 

Analiștii sunt de părere că alegătorii au recompensat Partidul Laburist și pe Jacinda Ardern pentru răspunsul său decisiv la COVID-19.

Surse: Reuters, New York Times.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday