Leo Labs, o companie americană care supraveghează deșeurile spațiale de la o stație din Noua Zeelandă, a emis o alertă de coliziune între satelitul de navigație Parus scos din uz, lansat în 1989 și racheta ChangZheng-4C Y4 lansată în 2009. Compania susține că cele două obiecte, care călătoresc cu mai mult de 27 de mii de kilometri pe oră și care cântăresc împreună circa trei tone, se vor intersecta deasupra Mării Weddell din Antarctica la o altitudine de 991 km. 

Potențiala coliziune ar crea un număr imens de obiecte foarte mici care ar pluti necontrolat în jurul orbitei, ceea ce ar putea duce la mai multe coliziuni și ar putea îngreuna folosirea anumitor orbite de către viitorii sateliți. Richard Easther, un profesor de fizică la Universitatea Auckland, a declarat pentru un ziar din Noua Zeelandă că dacă cele două obiecte se ciocnesc ar fi „o mizerie”.

Stația de supraveghere, inaugurată acum un an, este capabilă să monitorizeze 250.000 de obiecte, cu diametrul de până la 2 cm.

Sursă: The Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday