13 persoane au fost arestate în total pentru că plănuiau răpirea guvernatoarei Gretchen Whitmer din Michigan, membră a Partidului Democrat. Șapte dintre aceștia făceau parte dintr-un grup numit “Wolverine Watchmen”. FBI a descoperit că planul grupării viza și atacarea unei secții de poliție, în timp ce guvernatoarea ar fi fost răpită din casa de vacanță, pentru ca polițiștii să fie distrași în timpul răpirii. Procurorii spun că planul inițial viza constituirea unui grup de 200 de persoane care să atace Capitoliul din Lansing, dar pentru că extremiștii au încercat să adune oameni pe rețelele sociale, au fost repede marcați de FBI, care a plasat printre ei un agent sub acoperire.

Luna trecută, la o întâlnire, membrii grupării au detonat un dispozitiv explozibil improvizat, drept test pentru o explozie plănuită pe autostradă. Liderul Adam Fox le-a cerut celor prezenți să pregătească fiecare dispozitive explozive improvizate pentru această “misiune”.

Totuși, aceasta ar fi fost doar o parte a planului pus la cale de miliția devenită organizație teroristă în toată regula. 

Activ din noiembrie 2019 pe Facebook, grupul Wolverine Watchmen s-a antrenat cu arme de foc și explozibili pentru a se pregăti pentru un “război civil iminent”. Gruparea dorea să “dărâme numeroase guverne locale din SUA”, conduse “în special de guvernatori democrați”. 

De la începutul anului, membrii grupării au discutat pe rețelele sociale despre aceste intenții de a-i ataca pe guvernatori. „Croft și Fox, doi dintre acuzați, au căzut de acord să formeze un grup care să acționeze cu violență împotriva mai multor guvernatori despre care ei considerau că încalcă Constituția Statelor Unite”.

Terorismul domestic nu reprezintă o noutate pentru Statele Unite, dar experții spun că, de la alegerea lui Trump în 2016, aceste grupări și-au mutat atenția de la Casa Albă, o țintă în timpul Administrației Obama, către guvernatorii din Partidul Democrat.

Gretchen Whitmer, guvernatorul Statului Michigan, a fost o țintă predilectă a criticilor lui Donald Trump, în primăvară, când aceasta a impus carantina obligatorie și a decis că oamenii pot ieși din case doar pentru activități esențiale. Cum în SUA, responsabile de măsurile de securitate sanitară sunt autoritățile statale, președintele a minimizat deseori gravitatea pandemiei. Presa din SUA scrie că această grupare îl simpatizează pe președintele american, iar astfel, odată cu criticile lui Trump, Whitmer a devenit și ținta grupării. 

Ieri, la o conferință de presă, după arestarea celor 13, Whitmer l-a acuzat pe Trump că a promovat extremismul politic și că a refuzat, inclusiv la prima dezbatere electorală cu Biden, să condamne grupările care susțin “supremația albă”. 

Surse alternative: Reuters, BBC, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday