În programul Ascensiunea lungă: depășirea crizei și construirea unei economii mai rezistente, Kristalina Georgieva, directorul general al Fondului Monetar Internațional, a afirmat: “Activitatea economică globală a înregistrat o scădere fără precedent în al doilea trimestru al acestui an, când aproximativ 85% din economia mondială a fost blocată timp de câteva săptămâni. FMI a proiectat în iunie o contracție severă a PIB-ului global în 2020. Imaginea de astăzi este mai puțin gravă. Acum estimăm că evoluțiile din al doilea și al treilea trimestru au fost oarecum mai bune decât se aștepta, permițând o mică revizuire ascendentă a prognozei noastre globale pentru 2020. Și continuăm să proiectăm o redresare parțială și inegală în 2021.

Georgieva a adăugat: “Economia globală revine din adâncurile crizei. Dar această calamitate este departe de a se fi încheiat. Toate țările se confruntă acum cu ceea ce aș numi o urcarea lungă, dificilă, inegală și nesigură.

În iunie, prognoza FMI era că blocajul provocat de pandemia de coronavirus va micșora produsul intern brut global cu 4,9%, marcând cea mai puternică contracție de la Marea Depresiune (The Great Depression) din anii ‘30 și a solicitat mai mult sprijin politic din partea guvernelor și a băncilor centrale. Pentru anul 2021, Fondul preconiza în iunie o creștere a economiei mondiale cu 5,4%.

Georgieva a menționată că prognoza actualizată va fi prezentată săptămâna următoare, pe măsură ce țările membre participă la reuniuni, care vor avea loc în mare măsură în format online.

Surse alternative: FMI, Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday