Un rezident al UE care a supraviețuit până la vârsta de 65 de ani s-ar putea aștepta să trăiască, în medie, încă 20 de ani. Cele mai ridicate niveluri ale speranței de viață la această vârstă s-au înregistrat într-o bandă de regiuni care merg din nordul Spaniei prin mare parte din vestul și sudul Franței, dar și în părțile nordice și centrale ale Italiei.

În ceea ce privește România, o persoană care a depășit 65 de ani se poate aștepta să mai trăiască cel mult 17 ani, până la 82 de ani. Situația este similară în Ungaria și Bulgaria. Dintre zonele românești, în Oltenia și în interiorul arcului carpatic, statistic, oamenii apucă vârste ceva mai înaintate decât în restul țării.

Speranța de viață reprezintă media de viață dintr-o regiune, dar ea este diferită dacă se iau în calcul și decesele înainte de vârsta de 65 de ani, pentru că media este coborâtă de decesele cauzate de accidente sau boli cronice.

Cele 10 regiuni din UE cu cel mai ridicat niveluri al speranței de viață la naștere (inclusiv decesele înainte de 65 de ani) se află în Spania și Franța. Regiunea capitalei spaniole a avut cea mai mare medie de viață în rândul femeilor (88,1 ani), acestea trăind în medie cu cinci ani mai mult decât bărbații.

Sursă alternativă: Eurostat

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday