Doar unul dintre cei trei polițiști implicați în moartea asistentei Breonna Taylor în vârstă de 26 de ani, a fost pus sub acuzare, dar nu pentru uciderea asistentei, ci pentru punerea în pericol a vieții prin faptul că a tras focuri de armă care au ajuns într-o altă locuință. Ceilalți doi polițiști care au tras și ei cu arma în timpul raidului din martie, nu au fost inculpați.

Pe 13 martie poliția a intrat cu mandat judecătoresc în locuința asistentei medicale, în căutarea unor traficanți de droguri care se aflau în altă parte. Unul dintre ei avusese o relație cu asistenta medicală și acesta este motivul pentru care judecătorul a autorizat percheziția. Însă actualul iubit al Breonnei Taylor a deschis focul asupra polițiștilor și avea să declare mai târziu că a crezut că la ușă este fostul iubit. Asistenta medicală nu a fost țintită intenționat de polițiști, dar a fost nimerită și ucisă de salvele trase de aceștia asupra apartamentului în care se afla.

Imediat după aflarea deciziei instanței de a nu-i pune sub acuzare pe cei trei polițiști, manifestanții au ieșit pe străzi în mai multe orașe din SUA (inclusiv în Atlanta, New York, Philadelphia și Washington DC), iar în Louisville (Kentucky) doi ofițeri de poliție au fost împușcați. ”Ambii ofițeri au suferit răni care nu le pun viața în pericol”, a declarat Robert Schroeder, șeful departamentului de poliție din Louisville. 

Guvernatorul Kentucky, Andy Beshear, a cerut protestatarilor să plece acasă: „Știm că răspunsul la violență nu este niciodată violență. Și ne gândim la acei doi ofițeri și la familiile lor în seara asta. Așa că le cer tuturor, vă rog, duceți-vă acasă.”

Poliția din Louisville a anunțat ulterior că 46 de protestatari au fost arestați.

În Washington DC, sute de oameni s-au adunat în Black Lives Matter Plaza din apropierea Casei Albe. Protestatarii au scandat „Fără dreptate, nu va fi nici pace”, în timp ce mașinile au claxonat. În New York, o mulțimea s-a adunat în fața Barclay Center din Brooklyn, îngenunchind în cinstea lui Breonna Taylor. 

Manifestanți s-au adunat și în Los Angeles , Philadelphia , Kansas City și Indianapolis , în timp ce protestatarii din Atlanta au strigat: „Spune-i numele! Breonna Taylor! ” Protestatarii din Dallas au scandat : „Suntem tineri, suntem puternici, protestăm toată noaptea!”

În Denver o mașină a intrat într-un grup de protestatari. Poliția a declarat că nu au existat răniți grav și a confirmat că șoferul a fost reținut.

Surse: The Guardian, CNN

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday