Termenul anunțat este ziua de 15 octombrie, conform Reuters care citează autoritatea rusă pentru protecția consumatorului. Vaccinul este dezvoltat de Institutul Vector din Siberia, care precizează că a terminat deja primele teste pe oameni, la finalul săptămânii trecute. 

Primul ser dezvoltat de Rusia a fost înregistrat în august. Produs la Institutul Gamaleya din Moscova, este în faza de testare pe 40 de mii de persoane. Sputnik V constă în două doze bazate pe virusuri modificate genetic în laborator (adenovirusuri), care nu se reproduc și nu provoacă infecții. Ele poartă amprenta virusului original și antrenează sistemul imunitar al organismului. Prima doză este bazată pe Adenovirusul Ad26 (tulpina mai rară, folosit și în serul dezvoltat de Oxford) și a doua doză pe Ad5, la care o bună parte a populației lumii are imunitate.

Adenovirusurile sau vectorii sunt virusuri modificate genetic în laborator, care nu au potențialul de a se replica și de a provoca o infecție, dar poartă informația genetică a virusului țintă (împotriva căruia se face un vaccin) astfel încât să antreneze răspunsul imunitar al organismului împotriva aceluia.

Sursa: Reuters

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday