România a depășit în ultima zi a lunii iulie 50 de mii de cazuri de coronavirus, față de data de 30 iunie fiind raportate în plus 23.916 cazuri noi. În această perioadă două evenimente au influențat direct atât numărul de teste, cât și rezultatele acestora:

  • pe 2 iulie a apărut în monitorul oficial decizia CCR prin care Legea carantinei a fost declarată neconstituțională. Ca urmare, un număr neprecizat de pacienți infectați cu coronavirus au părăsit la cerere spitalele, iar autoritățile nu au mai putut să evoluția acestora
  • Ca urmare a cererilor venite de la firme și de la cetățeni care doreau să plece din țară, numărul testelor zilnice s-a dublat, față de o medie de 11 mii pe zi, în lunile anterioare, la peste 20 de mii pe zi începând cu a doua săptămână a lunii iulie. Totuși, numărul testelor efectuate ca urmare a definiției de caz (îmbolnăviri și anchete epidemiologice) a rămas la același nivel. 

Numărul deceselor cauzate de COVID-19 a fost de 692 în luna iulie, la un nivel comparabil (ușor mai mare) decât în aprilie și mai, dar sensibil mai mic decât în luna iunie. Totuși, în ultimele două săptămâni, posibil ca urmare a aglomerării spitalelor și a creșterii numărul de pacienți în stare gravă (ATI), a crescut și numărul deceselor, fără a fi atins însă recordul zilnic de 40 pe zi, raportat pe 15 aprilie (cel mai probabil ca urmare a centralizării pe mai multe zile).

Pe județe, situația este foarte diferită, de la o zonă la alta. Hărțile Biziday, arată o creștere a numărului de județe cu peste o mie de cazuri, dar evoluția numărului de infectări a fost în mod clar mult mai puternică în zonele din sud.

Argeș, Dâmbovița și Prahova au avut creșteri grave ale numărului de infectări, de patru cinci ori mai multe decât strânseseră până la finalul lunii iunie, dar în Vâlcea creșterea a fost de opt ori, într-o singură lună. În București-Ilfov, numărul cazurilor noi s-a dublat, la fel și în Timiș, care la începutul lunii aproape că nu mai avea cazuri noi. Totuși, pe zona de nord, de la Iași, Suceava și până la Cluj sau Satu Mare, creșterea numărului de cazuri a fost una moderată. 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday