La mai puțin de 24 de ore după ce oamenii legii au dispersat violent protestatarii pașnici din jurul Casei Albe cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc, secretarul de stat Mike Pompeo s-a întâlnit cu supraviețuitorii chinezi ai brutalei intervenții din 1989 asupra protestatarilor pro-democrație din Piața Tienanmen.

Câțiva actuali și foștii diplomați ai SUA au declarat pentru CNN că evenimentele de acasă sunt „înfricoșătoare” și „dureroase” de urmărit. De asemenea, le subminează misiunea și credibilitatea. Astfel, fosta ambasadoare americană în Bulgaria, Nancy McEldowney, a comentat că “în orice alte circumstanțe ar fi, desigur, minunat pentru secretarul de stat american să se întâlnească cu supraviețuitorii masacrului din Piața Tiananmen, pentru că asta înseamnă Statele Unite. Noi i-am sprijinit atunci pe acești protestatari. I-am sprijinit și pe protestatarii din Ucraina, din Teheran și din Hong Kong. Dar cum mai putem face acest lucru acum?”
Starea de spirit generată de manifestațiile de după uciderea lui George Floyd în Minneapolis s-a răspândit peste granițele SUA, în capitalele europene și chiar în orașele distruse de război din Siria. Aliații și adversarii au reacționat, iar oficialii chinezi din Hong Kong folosesc situația pentru a acuza SUA de dublu standard.
Pe de altă parte, jurnaliștii care acoperă protestele la nivel național au fost vizați de poliție. Un atac asupra unui echipe australiene de televiziune în Washington, DC, l-a determinat pe premierul australian Scott Morrison să solicite o anchetă.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday