Judecătorul Cristi Danileț, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii, a reacționat la decizia CEDO în cazul Laurei Codruța Kovesi. Danileț arată că există o cale prin care deciziile CCR pot fi schimbate, și a explicat procedura.

Judecătorul arată că, prin articolul 14 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea CCR: „Procedura jurisdicţională prevăzută de prezenta lege se completează cu regulile procedurii civile, în măsura în care ele sunt compatibile cu natura procedurii în faţa Curţii Constituţionale. Compatibilitatea se hotărăşte exclusiv de Curte”. Iar articolul 509 alin. (1) C.proc.civ „Revizuirea unei hotărâri pronunțate asupra fondului sau care evocă fondul poate fi cerută dacă: 10. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a constatat o încălcare a drepturilor sau libertăților fundamentale datorată unei hotărâri judecătorești, iar consecințele grave ale acestei încălcări continuă să se producă”.

„Să ne amintim că ministrul justiției a propus revocarea șefului DNA. Președintele statului a refuzat. Guvernul a contestat la CCR. CCR a spus că Kovesi trebuie dată afară că așa vrea ministrul, iar Președintele trebuie să execute asta, actul său neputând fi apoi cenzurat în justiției. Președintele a semnat revocarea. Or, CEDO a spus ieri că au fost încălcate drepturile lui Kovesi. CCR are ocazia să îndrepte situația, reconsiderându-și practica. Asta pentru că ceea ce spune CEDO e obligatoriu pentru CCR, conform art. 11 și 20 din Constituție” a conchisd Cristi Danileț.

Marți, 5 mai, Curtea Europeană a Drepturilor Omului i-a dat câștig de cauză actualului procuror-șef european, Codruța Kovesi, în procesul intentat statului român, după ce Curtea Constituțională a României a dispus demiterea sa din funcția de procuror-șef al DNA. CEDO arată că lui Kovesi i-a fost încălcat dreptul la exprimarea opiniei profesionale și dreptul la justiție. „Nu am depus o cerere pentru despăgubiri bănești, pentru că am considerat că decizia CEDO este suficientă pentru mine ca remediu. Sper ca această hotărâre să reprezinte o reparație simbolică pentru toți magistrații hărțuiți în ultimii ani!” a precizat Kovesi pentru Biziday, la scurt timp după pronunțarea deciziei CEDO.

Curtea Constituțională a reacționat și ea, considerând că “îndemnarea publică la revizuirea deciziilor sale este o atingere extrem de gravă adusă independenței Curţii Constituţionale şi a judecătorilor săi”.

Tot marți, două asociații ale magistraților au cerut ca „toți factorii responsabili de condamnarea dură suferită de România să-și asume consecințele acțiunilor lor și să se retragă din funcțiile publice deținute”.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday