Prim-ministrul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă, la începutul ședinței de guvern de astăzi, în cadrul căreia a anunțat că Guvernul va demara astăzi procedura angajării răspunderii pe cele trei legi anunțate.

Principalele declarații ale premierului Orban:

„Ca priorități, avem un calendar foarte ambițios. Astăzi trebuie să demarăm procedura angajării răspunderii guvernului pe cele trei proiecte: modificarea legilor justiției prin prorogarea celor trei articole, pe care dacă nu le prorogăm este aruncat în aer sistemul de justiție – pensionarea anticipată, creșterea vechimii și creșterea numărului de judecători de la complete de la doi la trei. Aceste prevederi trebuie în mod obligatoriu prorogate, iar în cursul anului viitor trebuie să ne asumăm să le prorogăm, adică să dispară din legile justiției.

Al doilea proiect este proiectul de lege privind plafoanele, care este inițiat de Ministerul Finanțelor. Legea bugetului de stat nu putem să o adoptăm în guvern și să o înaintăm spre dezbatere decât după aprobarea și intrarea în vigoare a legii plafoanelor.

Al treilea subiect pe care ne vom angaja răspunderea este ordonanța 51, care se referă la transportul intra-județean în special. Vreau să vă semnalez că am primit extrem de multe sesizări, din partea multor părinți, că mulți copii sunt în situația în care nu pot să se ducă la școală. Nu li se asigură transportul, decât dacă plătesc contravaloarea cursei, dus-întors. Este vorba despre copiii care se duc la școală într-o altă localitate și chiar sunt multe familii care nu pot să își permită să suporte acest cost. Ni s-a semnalat că mijloacele de transport nici măcar nu mai opresc în locuri obișnuite să ia copiii.

Aici, după cum ați remarcat, profitând de nevoia de a transpune o directivă, de fapt au fost urmărite interese colaterale, împotriva interesului fundamental al copiilor, de a avea asigurată decontarea transportului școlar.

De asemenea, o să avem o primă lectură a proiectului de lege pe care urmează să ne angajăm răspunderea cât mai repede posibil, și aici mă refer la proiectul de lege de modificare a OUG 114.

Dați-mi voie să vă spun câteva cuvinte despre efectele devastatoare ale acestui act legislativ criminal, adoptat de pe o zi pe alta, fără niciun fel de dezbatere publică și care a generat efective nocive, care riscă să afecteze economia și societatea în ansamblu.

În privința OUG 114, bine că încă nu au plecat firmele care administrează sumele din pilonul II de pensii. Trebuie abrogate prevederile care afectează activitatea acestor companii.

Trebuie abrogate articolele legate de sistemul financiar-bancar, legate de fondul de dezvoltare și investiții, de telecomunicații.

Mai sunt o mulțime de astfel de articole din această ordonanță, care au provocat perturbări majore. O să avem o primă lectură asupra actului normativ și mi-aș dori să parcurgă cât mai repede procedura de avizare. E nevoie de acordul a aproape tuturor ministerelor.

Odată cu adoptarea legii plafoanelor, va trebui să finalizăm elaborarea proiectului legii bugetului de stat și al asigurărilor sociale de stat. Obiectivul nostru este adoptarea lor până la sfârșitul anului. La Minsterul de Finanțe deja se lucrează.

Trebuie să schimbă maniera de lucru a vechiului guvern. Trebuie să folosim toate procedurile constituționale și legale pentru a ne asigura că bugetul e adoptat până la finalul anului, pentru ca firmele, primăriile sau cetățenii să știe pe ce venituri se pot baza.”

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday