Plenul Senatului s-a reunit marți pentru a-și alege conducerea, după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu. PSD l-a propus pe Teodor Meleșcanu, fost ministru de Externe din partea ALDE, pentru funcția de președinte la Senatului. PNL a propus-o pe Alina Ghorghiu, în timp ce ALDE l-a susținut pe Ion Popa pentru această funcție.

Update: Teodor Meleșcanu a fost ales președinte al Senatului, în al doilea tur al alegerilor. Au votat 134  de senatori, dintre care două voturi au fost nule. Meleșcanu a strâns 73 de voturi, în timp ce Alina Ghorghiu a obținut doar 59 de voturi.

Update: Votul s-a încheiat. Au fost prezenți 134 de senatori, dintre care patru s-au abținut de la vot. Un vot a fost declarat nul. Teodor Meleșcanu a strâns 67 de voturi, Alina Ghorghiu a fost votată de 49 de senatori, în timp ce candidatul ALDE Ion Popa a strâns 13 voturi. Pentru că niciunul dintre candidați nu a întrunit majoritatea necesară, se organizează un nou tur, la care vor participa primii doi candidați care au strâns cele mai multe voturi.

Ion Popa a anunțat că ALDE o susține pe Alina Ghorghiu.

Ședința Senatului a fost una tensionată. Candidatura lui Teodor Meleșcanu la președinția Senatului din partea PSD a fost contestată de ALDE și PNL în plen, care au susținut că se încalcă regulamentul acestui for legislativ, care prevede că fiecare grup are dreptul la o singură nominalizare, iar ALDE are propria propunere, transmite News.ro.

„Grupul ALDE îşi exercită dreptul de a avea propria propunere. Nu pot exista două propuneri din partea aceluiaşi grup. Domnul senator Meleșcanu poate să fie candidatul dumneavoastră cu condiția să nu facă parte din grupul ALDE, pentru că altfel se încalcă prevederea că fiecare grup poate face o propunere”, a spus Călin Popescu Tăriceanu de la tribuna Senatului.

Nominalizarea lui Teodor Meleșcanu a creat nemulțumiri în interiorul grupului PSD de la Senat. Șerban Nicolae și Carmen Dan se numără printre contestatarii propunerii făcută de președintele PSD Viorica Dăncilă de a-l susține pe senatorul ALDE la șefia Senatului, conform Hotnews..

De partea cealaltă, în interiorul ALDE au existat presiuni și negocieri asupra senatorilor din partea PSD de a-l susține pe Meleșcanu.

Tăriceanu a avertizat, săptămâna trecută, că Teodor Meleșcanu va fi exclus din partid, dacă va accepta funcția de președinte al Senatului. „Îi avertizez pe cei din PSD că nu suntem în postura de a întoarce și celălalt obraz”, avertizase Tăriceanu.

Reamintim că după demisia lui Călin Popescu Tăriceanu de la conducerea Senatului, PSD a decis să îl susține pe Teodor Meleșcanu.

Video:

Ședința în plen a Senatului României din 10 septembrie 2019Pentru a fi la curent cu următoarele transmisiuni în direct, va rugam sa dați like paginii Privesc.Eu

Gepostet von Privesc.Eu am Dienstag, 10. September 2019

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday