Intel va primi o subvenție de un miliard de dolari de la statul israelian. Producătorul american de procesoare a anunțat că va investi 11 miliarde de dolari într-o nouă fabrică în Israel.

Producătorul american de procesoare Intel Corp va primi o subvenție de aproximativ un miliard de dolari din partea guvernului israelian, pentru investiţiile pe care intenţionează să le facă pentru extinderea operaţiunilor sale din Israel, a declarat marţi ministrul de Finanţe, Moshe Kahlon, citat de Reuters.

Moshe Kahlon a anunțat că a fost informat de către gigantul producător de procesoare, deja cel mai mare angajator și exportator din Israel, unde sunt dezvoltate multe dintre tehnologiile sale, că va investi aproape 40 de miliarde de shekeli (11 miliarde de dolari) într-o nouă fabrică.

Producătorul cu sediul în California a anunțat că va propune un plan de afaceri „pentru a continua investițiile în locația de producție a companiei din Kiryat Gat” în partea centrală a Israel, dar nu a dezvăluit alte detalii, cum ar fi agenda, costurile sau tehnologiile.

„În momentul în care o companie vine în Israel și investește 10 miliarde de dolari și primește o subvenție de 9%, asta înseamnă ca 91% din investiție rămâne aici”, a declarat Kahlon într-un interviu pentru Army Radio. „Mereu vor fi discounturi, mereu vor fi stimulente.”

Intel mai beneficiază de o subvenție de 700 milioane de shekel, pentru o altă investiției de cinci miliarde de dolari în Israel. ($1 = 3.6745 shekels)

Luna trecută Intel a declarat că a început planurile pentru extinderea operațiunilor în Irlanda, Israel și în Oregon (SUA), începând în 2019, deoarece dorește diversificarea produselor pentru o mai mare plajă de clienți, ca de exemplu siguranța auto, dar și conexiunea wireless pentru telefoane mobile.

Purtătorul de cuvânt al lui Kahlon a declarat că guvernul și Intel au căzut de comun acord cu privire la mărimea subvenției după ce discuțiile despre noua fabrică s-au intensificat în ultimul an. El a mai notat că aceste subvenții au fost cruciale în lupta Israelului pentru atragerea de investiții, cu țări precum Irlanda.

Se așteaptă ca în urma investiției să fie create peste o mie de noi locuri de muncă. Intel are deja aproape 13 mii de angajați în Israel.

Ministrul israelian al Economiei, Eli Cohen, a declarat că este cea mai mare investiție de acest fel făcută vreodată în țară, adăugând că are ca scop să „întărească economia și ocuparea forței de muncă în Israel.”

Exporturile Intel din Israel au crescut cu trei sute de milioane de dolari în 2018, la patru miliarde, în timp ce a achiziționat produse de la companiile locale de 1.7 miliarde de dolari. Intel, împreună cu Israel Chemicals și Teva Pharmaceutical Industries, sunt cei mai mari exporturi industriali ai Israelului.

Citește articolul în limba engleză pe Reuters.

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday