Potrivit unei declarații a FBI, hackerii chinezi au ascuns un tip de malware în routerele Wi-Fi din casele, dar și din firmele americane, în pregătirea unor atacuri asupra rețelelor electrice și de alimentare cu apă din SUA. Marea majoritate a routerelor afectate sunt dispozitive Cisco și NetGear mai vechi, care nu au mai primit actualizări recente de securitate. Experții guvernamentali în securitate cibernetică au descoperit software-ul chinezesc în infrastructura de aviație, apă, energie și transport, iar ieri au avertizat că publicul ar trebui să se pregătească pentru un atac cibernetic neașteptat.

FBI a șters virusul, care ar fi transformat sute de dispozitive domestice ale americanilor în arme cibernetice telecomandate împotriva propriilor rețele de utilități. Biroul spune că atacul era pregătit de gruparea “Volt Typhoon”, despre care se suspectează că ascunde în realitate spionajul militar al guvernului de la Beijing.

Centrul Național de Securitate Cibernetică din Marea Britanie a avertizat anterior că aceeași grupare încearcă să se infiltreze în infrastructura cheie și să ascundă în computerele domestice arme care ar fi urmat să fie ulterior folosite în atacuri cibernetice la scară largă.

Rețeaua de informații Five Eyes, o alianță a serviciilor de informații din Marea Britanie, SUA, Canada, Noua Zeelandă și Australia, a emis o declarație comună în luna mai 2023 prin care le cere furnizorilor de servicii de utilități să fie pregătite pentru atacuri de acest fel. Avertismentul a venit după ce gruparea Volt Typhoon a spart serverul unui avanpost militar american din Oceanul Pacific.

Christopher Wray, directorul FBI, a avertizat miercuri Congresul că guvernul chinez vizează din ce în ce mai mult ținte civile, iar un congresman a comparat aceste pregătiri cu “echivalentul cibernetic al plasării unor bombe pe podurile, centralele electrice și instalațiile de tratare a apei din SUA”.

Sursă alternativă: The Telegraph

Foto: Kittichai Boonpong | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday