Numele și funcția oficialului – “Yossi Sariel Commander 8200” – au fost incluse din greșeală într-o agendă publică de întâlniri a unui oficial de rang înalt din cadrul Ministerului israelian al Construcțiilor, în anul 2022. Armata Israeliană (IDF) a transmis că documentul respectiv a fost publicat de minister fără coordonarea cu IDF, iar Sariel nu știa de existența documentului”.

De asemenea, Yossi Sariel a administrat o serie de conturi de socializare cu numele său real. The Guardian a identificat astfel de conturi pe Facebook, Instagram, Skype și LinkedIn. De exemplu, arată jurnaliștii britanici, contul de Facebook, care a fost șters vineri seara, conținea postată o fotografie cu fața comandantului și era asociat unor grupuri online de absolvenți ai școlii de ofițeri pentru Unitatea 8200. Profilul de LinkedIn menționa gradul de general de brigadă și a fost, de asemenea, asociat aceluiași cont de Facebook, dar și cu alte conturi legate de 8200.

Aparent, Yossi Sariel și-a lăsat datele personale și pe Wikipedia. Activitatea acestuia, ștearsă, de asemenea, în ultimele zile, a inclus editarea unor pagini despre Brigada Golani a IDF și o alta despre dreptul palestinienilor de a-și recăpăta teritoriile. Contul de pe care Sariel a editat informații pe Wikipedia a fost creat în anii 2000, folosind o adresă de e-mail cu numele și prenumele său real. IDF a transmis că Sariel a creat atunci o pagină de Wikipedia ca parte a unui “proiect academic”, pe vremea pe când era încă student.

Reamintim, la sfârșitul săptămânii trecute, Armata Israeliană a confirmat dezvăluirea accidentală a identității comandantului serviciului secret 8200, prin atașarea unui cont de email la o carte publicată de acesta pe Amazon. Yossi Sariel este responsabil de sistemele AI și supravegherea teritoriilor palestiniene.

Sariel se confruntă acum cu presiuni din ce în ce mai mari în Israel. Yossi Melman, jurnalist specializat în activitatea serviciilor de informații israeliene, a transmis că dezvăluirea identității comandantului Unității 8200 este o rușine imensă și nu face decât să adauge la responsabilitatea sa personală și la eșecul colosal al unității salede a preveni atacurile Hamas de anul trecut. Totuși, au existat informații că serviciile secrete israeliene și aliate au știut despre planurile organizației teroriste, iar politicienii par să fi fost cei care nu au fost capabili să ia decizii pentru a preveni atacul.

Sursa: The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday