Săptămâna aceasta, instituțiile europene dezbat o lege prin care șoferii să se bucure de toate drepturile conferite prin Codul Muncii. În prezent, majoritatea șoferilor sunt considerați a fi lucrători independenți, astfel că nu beneficiază de concediu pentru creștere a copilului sau de salariu minim garantat. Doar Spania și municipalitatea din Geneva au adoptat legi și hotărâri prin care șoferii sunt considerați angajați.

Anabel Diaz, șefa diviziei de mobilitate pe Europa a Uber, i-a îndemnat pe europarlamentari să păstreze statutul actual al șoferilor serviciilor de ride-hailing, care au această dorință de flexibilitate. Dacă Bruxelles-ul forțează Uber să reclasifice șoferii și curierii în întreaga Uniune, ne-am putea aștepta la o reducere de 50-70% a oportunităților de lucru”.

În cazul în care eurodeputații vor vota în mod contrar, oficialul a avertizat că Uber ar putea ieși din sute de orașe, din cele 3.000 în care serviciul său este prezent, și că în orașele în care va rămâne, prețurile plătite de clienți vor urca cu până la 40%.

Diaz susține că deciziile Spaniei și Genevei au dus la pierderi devastatoare în materie de locuri de muncă: “Șoferii și curierii noștri ar fi forțați să se prezinte pentru ture de lucru la ore și în locații specifice, să accepte orice cursă pe care o primesc și să fie de acord să nu lucreze pe alte aplicații. Nu este vorba despre profitabilitatea companiei noastre în Europa. Ne-am dovedit capacitatea de a ne dezvolta în Germania sau Spania, folosind un model de angajare a terților”.

În Marea Britanie, după o hotărâre judecătorească din 2021, șoferii de ride-hailing au obținut statutul de “lucrător”, ceea ce le dă dreptul la plata concediilor de odihnă și celor medicale. Totuși, ei nu au statutul de angajat cu drepturi depline.

Sursa: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday