Directorul Fondului Rus de Investiții Directe, Kirill Dmitriev, care a acordat un interviu pentru Politico, ulterior întâlnirii din Arabia Saudită, a menționat că, deși discuțiile au avut mai mult tentă generală, acestea au inclus și aspecte concrete privind potențiale proiecte comune, în special în ceea ce privește regiunea Arctică.
Dmitriev a lăsat de înțeles că Rusia și SUA ar putea relua cooperarea economică, susținând că “discuția a fost una pozitivă, după ce anterior Administrația Biden a distrus complet comunicarea și dialogul”. Acesta a continuat prin a sublinia că economia americană a suferit pierderi semnificative din cauza deteriorării relațiilor cu Rusia, estimând că firmele americane au pierdut aproximativ 300 de miliarde de dolari, după ce s-au retras de pe piața rusă în urma invaziei Ucrainei.
Totodată, Dmitriev a avertizat că nu trebuie să existe așteptări nerealiste, dar că probabilitatea unor investiții comune între SUA și Rusia a crescut în urma întâlnirii. Cele două părți au convenit să înființeze grupuri de lucru și să mențină contacte la nivel înalt. Cu toate acestea, nu a fost stabilită o dată ulterioară pentru următoarele negocieri.
Întâlnirea de la Riyadh (capitala Arabiei Saudite) a fost prima discuție oficială dintre reprezentanții celor două țări și a venit în urma unui apel telefonic între Trump și Putin. La întâlnire au participat ministrul de externe rus Serghei Lavrov, secretarul american de stat Marco Rubio, precum și consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz. Discuțiile economice au avut loc în paralel cu negocierile privind încheierea războiului Ucraina, la care nici Ucraina și nici aliații săi europeni nu au fost invitați.
SUA urmăresc extinderea influenței în regiunea Arctică, subliniază Politico. Trump și-a exprimat în repetate rânduri interesul de a cumpăra Groenlanda și nu a exclus utilizarea forței economice sau militare pentru a-și consolida poziția în zonă.
În trecut, compania americană ExxonMobil a colaborat cu compania rusă Rosneft pentru a explora resursele de hidrocarburi din Arctica. Totuși, parteneriatul s-a încheiat în 2018, în urma impunerii sancțiunilor împotriva Moscovei, ca răspuns la anexarea Crimeei (2014).
Fondul Rus de Investiții Directe (RDIF), creat în 2011 pentru a atrage investiții străine în țară, a fost exclus ca urmare a invaziei din Ucraina. Înainte de conflict, RDIF pledase pentru o soluție diplomatică.
Sursă: Politico
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.