Financial Times consideră că Rishi Sunak a decis să sfideze aripa de extremă a Partidului Conservator britanic, în principal pentru că el pare să fi ajuns la o concluzie importantă și exactă – nu are rost să mai încerce să-i liniștească pe cei care nu l-au dorit niciodată acolo.

Prin demiterea ministrului de interne Suella Braverman și readucerea lui David Cameron ca secretar de externe, Sunak s-a asigurat că cele mai importante posturi din guvernul său sunt acum în mâinile pragmaștilor de centru-dreapta. Noul secretar de la Sănătate, Victoria Atkins, este, de asemenea, din aripa liberală a partidului.

“Dacă există o strategie politică aici, aceasta sugerează că partidul este acum mai îngrijorat de pierderea alegătorilor mai liberali din sud, decât a votanților de Brexit din nord, deși este discutabil dacă vreunul dintre aceștia îl va vedea pe Cameron ca o revenire binevenită”, arată FT, care consideră totuși că mulți britanici îl vor asocia pe David Cameron cu perioada, greu de uitat, a austerității de după criza financiară. Pe de altă parte, concedierea Suellei Braverman, despre a cărei aducere în cabinet, acum un an, FT spune că a fost cel mai crunt compromis pe care Sunak l-a făcut cu gruparea ultraconservatoare pentru a obține postul de prim-ministru, riscă acum să “dezlănțuie un război intern care îi va destabiliza mandatul de premier. Braverman, ea însăși, nu va pleca în liniște”.

Ft consideră că, prin pozițiile antipalestiniene și atacurile la adresa poliției londoneze care a tolerat mitingurile din ultima perioadă, Braverman “a jucat dublu, atât împotriva prim-ministrului, cât și a propriului departament, poziționându-se în același timp pentru viitoarele alegeri de conducere și înstrăinând moderații”.

Dar întoarcerea lui David Cameron, care deși a inițiat referendumul pentru Brexit a fost împotriva plecării Marii Britanii din UE, a surprins cu adevărat pe toată lumea. “Deși o provocare directă (o înlocuire a guvernului) rămâne puțin probabilă, Sunak trebuie să cunoască riscul pe care și l-a asumat. Dacă are noroc, își va îmbunătăți în mod semnificativ guvernarea, deși deja este târziu. Dacă nu, va fi dezlănțuit forțele răului care i-au distrus pe majoritatea predecesorilor săi. Și până acum Sunak nu a avut noroc”.

Analiza integrală la FT

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday