Presa de stat din China a relatat luni că Wang Houbin a fost numit comandant al unității rachetelor strategice, iar Xu Xisheng a fost numit comisar politic al instituției, în urma unei decizii luate personal de către liderul chinez Xi Jinping. Oficialii militari pe care aceștia i-au înlocuit nu au mai fost văzuți în public de câteva luni.
Înlocuirea concomitentă a două figuri de top din cadrul Forței Rachetelor cu personalități militare din afara ramurii (cei doi nou-numiți au fost membri ai marinei militare şi, respectiv, ai forţelor aeriene) este o mișcare neobișnuită, care ar putea sugera potenţiale îngrijorări ale lui Xi jinping cu privire la conducerea forţei nucleare, explică analiștii pentru CNN.
De asemenea, noile numiri au loc în contextul unor tulburări în conducerea diplomatică a Chinei. Recent, ministrul de Externe Qin Gang a fost înlăturat brusc, după o lună de absență din public, și înlocuit de predecesorul său, Wang Yi.
“Această epurare este semnificativă. China desfășoară una dintre cele mai profunde schimbări în strategia nucleară din ultimele decenii. Xi și-a consolidat controlul asupra armatei la un nivel fără precedent, dar asta nu înseamnă că are controlul complet. El este îngrijorat de corupția din sânul armatei și a semnalat că încă nu s-a ajuns la loialitate absolută față de partid”, a declarat Lyle Morris, expert la Asia Society Policy Institute, pentru BBC.
Modificările vin într-un moment de importanță sporită pentru programele de rachete ale Chinei (de la arme cu încărcătură nucleară până la rachete cu rază mai scurtă de acțiune), folosite în recenta intimidare a Taiwanului, pe care Partidul Comunist Chinez îl revendică ca fiind al său și pentru care nu a exclus varianta de a-l lua cu forța.
Specialiştii consideră mișcarea una deosebit de neobişnuită, mai ales în contextul în care ţara intenţionează să-şi consolideze arsenalul nuclear pentru a descuraja o potențială intervenție americană într-o situație neprevăzută în Taiwan. “Remanierea personalului și cauzele care stau la baza acesteia ar putea face evident scepticismul cu privire la capacitatea forței de a îndeplini această misiune în mod fiabil și cu succes”, a declarat pentru CNN directorul unui grup de cercetare din Washington specializat în politica chineză.
Schimbarea conducerii are loc și pe fondul unor dovezi care indică că forţa nucleară chineză se află în plină expansiune. În ultimii ani, fotografii din satelit au arătat construcția a ceea ce par a fi sute de silozuri pentru rachete balistice intercontinentale în deșerturile chinezești. De asemenea, Departamentul american al Apărării a prezis o creștere exponențială a numărului de focoase nucleare din arsenalul Beijingului, la aproximativ 1.500 până în 2035.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.