În 2024, un procent de 8,5% din populația Uniunii Europene nu își permitea o masă care să conțină carne, pește sau echivalentul vegetal o dată la două zile, în scădere cu un punct procentual față de situația din 2023 (9,5%), potrivit datelor publicate de Eurostat. În rândul persoanelor aflate în risc de sărăcie, ponderea europenilor care nu îşi permiteau o masă adecvată era de 19,4% în 2024, în scădere cu aproape trei puncte procentuale comparativ cu situaţia din 2023 (22,3%).

La nivelul statelor membre, cea mai mare pondere a persoanelor expuse riscului de sărăcie care nu își permit o masă adecvată a fost înregistrată în Slovacia (39,8%), urmată de Bulgaria (37,7%) și Ungaria (37,3%). În cazul României, procentul este de 16,3%, în scădere de la 23,3% în 2023. Pe de altă parte, cele mai mici ponderi au fost înregistrate în Cipru (3,5%), Irlanda și Portugalia (ambele cu 5,1%). 

În acest context, ONU a adoptat în 2015 “Obiectivul 2”, care vizează eradicarea foametei și asigurarea accesului tuturor la produse alimentare sigure, nutritive și suficiente pe tot parcursul anului, până în 2030. 

Sursă: Eurostat 

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday