Un studiu realizat de Barcelona Supercomputing Center, centrul național al Spaniei pentru supercalculatoare folosit pentru cercetări științifice avansate (schimbări climatice, AI, mediu), leagă zeci de fenomene meteorologice extreme de scumpiri rapide ale alimentelor, evidențiind vulnerabilitatea tot mai mare a sistemelor alimentare în fața șocurilor de mediu, scrie FT. 

Spre deosebire de studiile anterioare, care analizau influența temperaturilor ridicate asupra prețurilor alimentelor pe termen lung, acest nou raport arată că unele produse înregistrează creșteri mult mai abrupte și aproape instante, care contribuie la inflație. De exemplu, prețul uleiului de măsline în Europa a crescut cu 50% după secetele prelungite din sudul Spaniei în 2022 și 2023. În India, o caniculă severă a determinat o majorare cu 89% a prețului cepei, în timp ce în Coreea varza s-a scumpit cu 70% după o vară cu temperaturi record. Japonia a înregistrat o creștere de 48% a prețului orezului în septembrie, în urma unui val de căldură din august, iar în China legumele s-au scumpit cu 30%. În SUA, legumele din California și Arizona au înregistrat o creștere de 80% în noiembrie 2022, ca urmare a secetei severe.

Autorul principal al studiului, Maximilian Kotz, a subliniat că multe dintre aceste evenimente meteo au fost “fără precedent“ din punct de vedere istoric, temperaturile “depășind cu mult valorile așteptate într-un climat stabil, neafectat de activitatea umană”. Acesta a avertizat că, pe măsură ce schimbările climatice continuă să se accentueze, astfel de episoade vor deveni mai frecvente și mai intense.

Studiul a constatat că scumpirile apar adesea la doar câteva luni după apariția fenomenelor climatice extreme, iar efectele lor se propagă rapid prin lanțurile comerciale globale. Un exemplu recent, ilustrează FT, îl reprezintă scumpirea bruscă a ciocolatei în Marea Britanie, determinată de triplarea prețului la cacao din cauza secetei și a căldurii excesive din Ghana și Coasta de Fildeș.

Coautoarea studiului avertizează că țările puternic dependente de importuri, precum UK, sunt deosebit de vulnerabile la șocurile climatice externe. Mai mult, aceste scumpiri afectează eforturile băncilor centrale de a controla inflația generală, în special în economiile emergente, unde alimentele au o pondere mai mare în coșul de consum. Temperaturile anormal de ridicate influențează direct inflația generală, principalul motor fiind scumpirea alimentelor, care ulterior se reflectă în prețuri. Spre exemplu, săptămâna trecută, Regatul Unit a raportat o creștere neașteptată a ratei inflației pentru luna iunie, care a ajuns la un maxim al ultimelor 18 luni, de 3,6 %, atribuită parțial creșterii prețurilor la alimente.

Studiul avertizează și asupra impactului social al scumpirilor generate de fenomenele climatice extreme. Gospodăriile cu venituri reduse sunt forțate să consume mai puține alimente, renunțând în special la produse nutritive precum fructele și legumele. 

Sursă alternativă: Financial Times

Foto: Paschalis Bartzoudis| Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday