Conform barometrului Informat.ro – Inscop Research, peste jumătate dintre români se așteptată ca modul în care este reprezentată România în plan extern să se îmbunătățească, după ce Nicușor Dan a preluat mandatul de președinte. Întrebați care ar trebui să fie principala prioritate a noului președinte în politica externă, 16% indică un rol mai activ în cadrul UE, 12.3% întărirea relației cu SUA. 66.8% spun că ambele priorități sunt la fel de importante. Ponderea non-răspunsurilor este de 4.8%.
Sunt de părere, în proporții mai mari decât media, că ambele priorități sunt la fel de importante, votanții PNL, ai USR și ai PSD, femeile, persoanele peste 60 de ani, cei cu studii medii sau superioare și angajații la stat. Consideră, în proporții mai mari decât media, că principala prioritate a noului președinte în politica externă ar trebui să fie un rol mai activ în cadrul UE în special: votanții USR și persoanele de 18-45 de ani. Votanții AUR și locuitorii din București cred cel mai mult că întărirea relației cu SUA ar trebui să fie principala prioritate a noului președinte în politica externă.
Puțin peste jumătate (51.3%) dintre români se așteaptă ca modul în care este reprezentată România în plan extern să se îmbunătățească, 18.9% să rămână la fel, iar 27.1% să se înrăutățească. 2.7% nu știu sau nu răspund la această întrebare.
Se așteaptă în proporții mai mari decât media ca modul în care este reprezentată România în plan extern să se îmbunătățească mai ales: votanții PNL, USR și PSD, persoanele peste 45 de ani, cei cu studii superioare și locuitorii din București sau din urbanul mic, angajații la stat. Tinerii sub 30 de ani și angajații la privat sunt categoriile de populației care se așteaptă cel mai mult ca modul în care este reprezentată România în plan extern să rămână la fel. Sunt mai pesimiști decât media cu privire la reprezentarea României în plan extern în special: votanții AUR, persoanele sub 45 de ani, cei cu educație primară, locuitorii din rural și utilizatorii de Tik-Tok.
“Marea majoritate a românilor (peste două treimi) are o viziune echilibrată și înțeleaptă cu privire la prioritatea noului președinte Nicușor Dan în politica externă, considerând că atât întărirea relației cu SUA, cât și un rol mai activ al României în cadrul UE sunt la fel de importante. Populația înțelege valoarea parteneriatului strategic cu SUA, cât și nevoia ca România să fie mai prezentă și mai activă în Uniunea Europeană, promovându-și evident interesele sale specifice. Din acest punct de vedere, mandatul poporului pentru președintele proaspăt ales este foarte clar, iar următoarele luni vor fi decisive pentru transmiterea semnalelor corecte dinspre Cotroceni, pe ambele maluri ale Atlanticului. Acest lucru nu presupune doar declarații de intenții, ci înseamnă echipe bine pregătite atât la Palatul Cotroceni, cât și la Palatul Victoria, formate obligatoriu din oameni loiali intereselor României, credibili acum în ochii noii administrații din SUA, oameni credibili la nivel european, și mai ales fapte traduse în politici și proiecte economice și de securitate concrete. Este notabil că majoritatea populației se așteaptă la o îmbunătățire a modului în care este reprezentată România în plan extern după alegerea lui Nicușor Dan în funcția de președinte al țării“, a explicat Remus Ștefureac, director Inscop.
Datele au fost culese în perioada 26-30 mai 2025, prin interviuri telefonice, pe 1.150 de persoane. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 2.9%, la un grad de încredere de 95%.
Foto: Inscop
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.