UPDATE, ora 21:50. Într-un comunicat de presă, Direcția Națională Anticorupție informează: “În schimbul unor sume de bani primite lunar cu titlul de mită, chiar sub forma unui «abonament», inspectorii I.S.C.T.R. Timișoara nu ar fi sancționat autovehiculele societăților respective care efectuau transporturi rutiere și totodată, i-ar fi anunțat pe aceștia despre eventualele controale efectuate”.
Astfel, în perioada decembrie 2024 – mai 2025, șeful ISCTR Timiș, Sîrbu Ilie-Lucian, ar fi primit sume de bani (câte 2.500 de euro) și bunuri pentru a asigura protecția societăților comerciale în fața controalelor inspectorilor din subordine. Totodată, în februarie 2025, a refuzat să trimită un echipaj ISCTR pentru a cântări un ansamblu rutier care depășea masa totală maximă admisă, la solicitarea polițiștilor rutieri, pentru a împiedica aplicarea sancțiunii contravenționale. În acest context, în aprilie și mai 2025, inculpatul ar fi primit printr-un intermediar suma totală de 5.000 de euro, pentru protecția unei societăți comerciale cu activitate în domeniul transportului rutier de mărfuri, pe lunile respective.
“În perioada decembrie 2024 – aprilie 2025, inculpatul Gherman Dan-Nicolae, în calitatea menționată anterior, în mod repetat și în baza aceleiași rezoluții infracționale, ar fi primit mai multe sume de bani și diverse bunuri de la mai mulți reprezentanți ai unor societăți comerciale, pentru a asigura protecție acestor societăți comerciale în fața controalelor efectuate de către inspectorii din cadrul I.S.C.T.R. Timișoara”, se arată mai departe în comunicatul DNA. În plus, coordonatorul județean Gherman Dan-Nicolae este acuzat că a divulgat unui reprezentant al unei societăți comerciale faptul că subordonații săi urmau să efectueze un control tematic la societatea acestuia, precum și obiectivele controlului.
Primii patru inculpați din cei zece reținuți vor fi propuși pentru arestare preventivă Tribunalului Timiș. Față de restul de șase inculpați, procurorii anticorupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 11 iunie 2025.
Știrea în forma inițială:
Opinia Timișoarei, care a intervievat angajați ai ISCTR în timp ce erau percheziționați de procurori și polițiști, arată că este al doilea caz de acest fel din ultimii ani, dar în 2023 angajații inspecției care trebuie să controleze transporturile pe șosele au scăpat cu pedepse cu suspendare, după ce și-au recunoscut faptele. Acum sunt anchetați 30 de angajați, inclusiv șeful inspectoratului, Ilie Lucian Sîrbu.
Perchezițiile au fost desfășurate la sediul inspectoratului, în birouri dar și în mașinile folosite în munca de teren. Potrivit presei locale, anchetatorii vorbesc chiar despre “un abonament lunar” de 2.500 de euro de care beneficiau inspectorii de trafic de la patronii de firme de transport.
Sursa: Opinia Timișoarei
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.