Temperatura medie din luna mai a acestui an a fost cu +1,4 grade Celsius peste cea din perioada preindustrială, conform actualizării lunare a serviciului european Copernicus, de monitorizare a climei, fiind depășită doar de luna mai a anului trecut.

Temperatura medie a aerului la suprafață a fost de 15,79 grade Celsius, cu 0,53 grade peste media lunii mai pentru perioada 1991-2020. 

Totuși, Carlo Buontempo, directorul Serviciului Copernicus, a atras atenția asupra faptului că “valoarea din luna mai întrerupe o lungă secvență fără precedent de luni cu +1,5 grade Celsius peste nivelul preindustrial, dar vestea proastă este că, deși acest lucru poate oferi un scurt răgaz pentru planetă, ne așteptăm ca pragul de 1,5 grade C să fie depășit din nou în viitorul apropiat din cauza încălzirii continue”.

Unele părți din nord-vestul Europei au înregistrat cele mai scăzute niveluri de precipitații și umiditate a solului cel puțin din anul 1979, ceea ce a dus la cel mai scăzut debit fluvial de primăvară din Europa de la începutul înregistrărilor, în 1992, se mai arată în raportul Copernicus. Țările din întreaga Europă, inclusiv Marea Britanie, au fost afectate de secetă în ultimele luni, ceea ce crează îngrijorări pentru agricultură.

Temperatura medie pe uscat în Europa a fost de 12,98 grade Celsius, cu 0,29 grade sub media lunii mai pentru perioada 1991-2020. În mai a existat un contrast notabil între temperaturile aerului de suprafață din Europa, cu temperaturi sub medie în estul Europei, din estul Italiei și Balcani până în Finlanda, și temperaturi peste medie în vestul Europei.

Surse: Politico, The Guardian

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday