“Astăzi facem un pas decisiv în consolidarea rezilienței Europei în materie de securitate cibernetică. Planul UE pentru gestionarea crizelor cibernetice clarifică modul în care statele membre pot detecta, răspunde, recupera și învăța din incidentele de securitate cibernetică și crizele cibernetice la scară largă care ar putea afecta întreaga UE”, a declarat Krzysztof Gawkowski, viceprim-ministrul Poloniei. 

Decizia reprezintă o actualizare a planului și a fost aprobată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor la Luxemburg. În documentul emis la finalul acesteia au fost stabilite clar care instituții trebuie să reacționeze în cazul unor atacuri cibernetice la scară largă. De asemenea, se solicită o cooperare mai strânsă cu NATO prin stabilirea unor “puncte de contact” în cazul unei crize cibernetice. “Tensiunile geopolitice în creștere, conflictele și rivalitatea strategică se reflectă în impactul, volumul și complexitatea acțiunilor cibernetice răuvoitoare”, se arată în documentul în care este prezentat planul.

De asemenea, în document este specificat și impactul unor astfel de atacuri. Astfel, se menționează că atacurile cibernetice “pot face parte din campanii hibride sau operațiuni militare. Ele pot afecta în mod direct securitatea, economia și societatea din UE”. Se subliniază că acestea au potențial de propagare, mai ales dacă vizează țări care își arată interesul pentru UE sau țările vecine. 

Planul de acțiune al UE în domeniul securității cibernetice constă într-un ghid important pentru statele membre în vederea îmbunătățirii nivelului de pregătire, a capacităților de detectare și a răspunsului la incidentele de securitate cibernetică. 

UE a declarat că va organiza exerciții cibernetice pentru a simula crize. Primul exercițiu de acest fel va avea loc loc în iunie 2026, precizează Politico. Se preconizează că aceste exerciții vor include sectorul privat și NATO și ar putea implica chiar și oficiali din țări precum Moldova și Ucraina.

În acest context, Dariusz Standerski, Ministrul polonez al Afacerilor Digitale, a declarat pentru Politico că Polonia se confruntă cu aproximativ 700 de incidente cibernetice pe zi. “Polonia este cea mai atacată țară din UE în sfera cibernetică. Cu toate acestea, nu putem garanta că celelalte state membre nu nu vor deveni și ele ținte în anul următor”, a spus acesta. 

Sursă: Politico 

Foto: Arnon Thaneepoon | Dreamstime.com

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday