Conform rezultatelor sondajului Inscop, 50.4% dintre români cred că alegerile prezidențiale au fost organizate în mod corect, 45.7% că au fost organizate mai degrabă în mod incorect, iar 3.9% nu au știut sau nu au vrut să răspundă.
Dintre votanții partidului AUR, 89% consideră că alegerile au fost organizate, mai degrabă, incorect, în timp ce votanții PNL și USR sunt de părere, în proporție de 90%, că organizarea a fost mai degrabă corect. În privința votanților PSD, trei sferturi au fost de acord cu afirmația că scrutinul a fost pregătit corect.
În privința gradului de educație, trei sferturi dintre respondenții cu studii superioare au apreciat că alegerile au fost organizate mai degrabă corect, în timp ce un procent similar din rândul celor cu studii primare au susținut contrariul. Peste 60% dintre votanții din București și urbanul mare au răspuns că alegerile au fost pregătite corect, în timp un procent similar, din rândul locuitorilor din mediul rural, au răspuns invers.
Remus Ștefureac, directorul Inscop Research, a explicat că diferențele “reflectă în realitate structura bazinelor electorale ale celor doi candidați, ceea ce indică menținerea unei polarizări puternice în societatea noastră, demostrează impactul nociv al valului de dezinformări menite să decredibilizeze democrația din România și arată nevoia unor eforturi serioase de recredibilizare a regimului nostru democratic la nivelul întregii societăți!”
Sondajul a fost realizat în perioada 26-30 mai 2025, la comanda platformei de știri Informat.ro, în parteneriat cu think-tank-ul Strategic Thinking Group. Datele au fost culese prin interviuri telefonice cu 1.150 de persoane, marja de eroare a fost de ±2.9%, la un grad de încredere de 95%.
În proporții mai mari decât media, printre cei care cred că alegerile au fost organizare incorect sunt și utilizatorii Tik-Tok (58%). Platforma răspândește valuri de dezinformări încă dinainte de primul tur – cel anulat – al alegerilor prezidențiale din România și este vizată de mai multe investigații ale autorităților europene, inclusiv pentru dezinformare sau măsuri insuficiente pentru protejarea copiilor.
Reamintim că autoritățile au avertizat în repetate rânduri că ample campanii de dezinformare, cu legături în Federația Rusă, se desfășoară pe rețelele de socializare. Au fost folosite inclusiv site-uri clonate ale mai multor instituții publice, televiziuni și agenții de presă din România pentru a afișa știri false, cele mai multe pe teme politice, dar și reclame malițioase.
Recent, s-au rostogolit informații false privind o așa-zisă mobilizare a bărbaților cu vârste între 18 și 35 de ani care vizează inclusiv românii din diaspora sau că se închid granițele țării.
Foto: Inquam/Octav Ganea
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.