Livrările de țigări electronice de unică folosință (vape) din China către SUA s-au oprit aproape complet în luna mai, față de anul trecut, arată datele oficiale consultate de Reuters. Situația este urmarea tarifelor impuse de președintele american Donald Trump și a măsurilor legate luate împotriva țigărilor electronice neautorizate.
Reuters subliniază că între țigările electronice care nu se vor mai găsi pe piața americană sunt și Geek Bar, o marcă de vape-uri, din China, interzisă în SUA, dar care se vindeau totuși ilegal. De la debutul măsurilor stabilite de Donald Trump acestea au fost mult mai greu de adus în țară, dar și mult mai scumpe din cauza taxelor.
Reuters arată că între 1 și 28 mai, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA a înregistrat doar 71 de transporturi de produse etichetate drept țigări electronice sau vape-uri din China, comparativ cu aproape 1.200 în aceeași perioadă a anului trecut. Importurile scăzuseră deja între 40% și 60% în februarie, martie și aprilie, după preluarea mandatului de către Trump, dar în luna mai s-au prăbușit pur și simplu.
Totuși, contrabandiștii dau dovadă de o capacitate destul de mare de adaptare. Deși experții se așteaptă ca prețurile să crească din cauza tarifelor, impactul nu va fi chiar atât de mare, deoarece vânzătorii de țigări ilegale își pot permite să acopere o parte din acesta. De asemenea, este de așteptat ca fumătorii să continue să cumpere, chiar dacă prețurile cresc.
Reuters arată și că pentru a atenua tarifele vamale, producătorii de țigări electronice ilicite își pot eticheta greșit sau subevalua transporturile sau le pot falsifica originea pentru a face să pară că provin dintr-o țară cu tarife vamale mai mici, cum ar fi Indonezia, Vietnam sau Mexic. De altfel, unii chiar și-au mutat deja producția în astfel de țări. În plus, Reuters arată că țigările electronice din China sunt deja introduse ilegal în SUA, fiind prezentate sub forma altor articole, cum ar fi încălțăminte sau jucării.
Vânzarea țigărilor aduse ilegal în SUA a afectat inclusiv vânzătorii autorizați. BAT și Altria care vând produse în mod legal pe teritoriul american estimează că aproximativ 70% din totalul vânzărilor de țigări electronice din SUA au provenit din surse ilegale, anul trecut.
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.