Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova, a făcut declarația în cadrul unui interviu pentru Financial Times, și a spus că numărul se bazează pe evaluările serviciilor de informații. “Este un efort uriaș de a submina democrația moldovenească. Rușii doresc să-și consolideze prezența militară în acea regiune. Vă puteți imagina cu zece mii de militari care ar fi influența sau presiunea exercitată în sud-vestul Ucrainei, dar și aproape de România, care este membră NATO”, a mai declarat Recean. 

FT pune în context faptul că rușii au un număr relativ mic de militari în regiunea separatistă Transnistria, până în 1.500, care păzesc un depozit de muniții din perioada sovietică. Această enclavă, după cum o numesc jurnaliștii, este blocată între Ucraina, aflată în război cu Rusia de peste trei ani, și Republica Moldova, care are o majoritate parlamentară, un guvern și un președinte proeuropeni.

Republica Moldova va organiza, în luna septembrie, alegeri parlamentare, iar Recean a explicat că rușii vizează influențarea campaniei electorale cu scopul instalării unei majorități pro-ruse, în noul parlament. Recean spune că, în scenariul în care majoritatea parlamentară va fi, din toamnă, prorusă, Kremlinul ar spera că un nou guvern, prorus, îi va permite să trimită mai mulți militari în Transnistria. Prim-ministrul a precizat că, doar în 2024, Rusia a alocat echivalentul a 1% din PIB-ul Moldovei pentru campanii de influențare.

FT amintește că referendumul privind aderarea la UE, organizat anul trecut concomitent cu alegerile prezidențiale, a trecut cu o diferență de doar 0,7% din voturile exprimate. De menționat este că guvernele proeuropene de la Chișinău au cerut, în repetate rânduri, retragerea trupelor rusești din Transnistria.

Sursă: Financial Times

Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.

Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.

Susține echipa Biziday