The Telegraph dezvăluie că șefii armatei britanice au renunțat la un program de pionierat în domeniul AI, în ciuda angajamentului guvernului de a crește investițiile în sectorul militar-industrial și apărare, de la 2,3% din PIB în prezent la 2,5% în 2027. Unul dintre proiecte, care se desfășura la centrul militar de cercetare din Wiltshire, a fost abandonat în martie, în ceea ce oficialii care au vorbit pentru publicație, sub protecția anonimatului, au descris ca fiind un autogol spectaculos.
Reducerea finanțării a avut efect asupra a două proiecte. Primul, pentru recunoașterea deep fake-urilor, era cunoscut sub numele de “Sistem Evita”, iar publicația britanică scrie că ar fi adus beneficii nu doar armatei, ci și poliției și serviciilor de informații, permițând o analiză rapidă a filmărilor și fragmentelor audio susceptibile a fi falsificate. Cel de-al doilea era numit “Bright Corvus” și viza crearea unui sistem de senzori AI care să conecteze drone, nave, sateliți și avioane de luptă. Dezvoltarea sa trebuia să dureze inițial zece ani, dar a fost oprit după doar cinci, din lipsă de finanțare.
Potrivit surselor The Telegraph, cercetătorii care lucrau la proiect au fost luați prin surprindere de decizia abandonării acestuia: “Eram lideri mondiali la ceva. Urma să fim prima țară care să aibă acest tip de tehnologie. Și, din motive absolut inexplicabile, cercetarea a fost abandonată. Cred că a fost mai mult o încurcătură decât o conspirație. Miniștrii au luat decizia de a tăia finanțarea, dar nu cred că au știut în mod corespunzător impactul pe care l-ar avea”, a declarat un reprezentant din industria apărării.
Luni, guvernul condus de Keir Starmer a publicat raportul pentru revizuirea strategică a apărării. Acesta include o serie de angajamente privind investițiile și subliniază importanța AI în apărarea din viitor. Cu toate acestea, nu există niciun angajament de repornire a programului de la centrul Wiltshire. Astfel, decizia abandonării programului a creat nedumerire și a atras critici.
Programul a primit finanțare de aproximativ 20 de milioane de lire sterline pe an și, la rândul său, a finanțat diverse alte proiecte individuale. Regatul Unit va continua alte investițiile în sectorul apărării, legate de AI. În curând, vor fi achiziționate armament și echipamente ce folosesc inteligența artificială și va fi înființată o nouă Agenție pentru Inovare în domeniul apărării, deși detaliile despre aceasta rămân neclare.
Sursă: The Telegraph
Foto: Pop Nukoonrat/Dreamstime
Echipa Biziday nu a solicitat și nu a acceptat nicio formă de finanțare din fonduri guvernamentale. Spațiile de publicitate sunt limitate, iar reclama neinvazivă.
Dacă îți place ce facem, poți contribui tu pentru susținerea echipei Biziday.